Κόσμος Πέμπτη 28/10/2021, 19:19
ΚΟΣΜΟΣ

Έρευνα: Οι εμβολιασμένοι μεταφέρουν τη μετάλλαξη Δέλτα

Έρευνα: Οι εμβολιασμένοι μεταφέρουν τη μετάλλαξη Δέλτα

Η μετάλλαξη Δέλτα του κορωνοϊού μπορεί να μεταδοθεί εύκολα από τα εμβολιασμένα άτομα στις επαφές τους εντός των κατοικιών τους, σύμφωνα με τα ευρήματα έρευνας που διεξήχθη στη Μεγάλη Βρετανία, αν και οι επαφές είναι πιο δύσκολο να μολυνθούν αν έχουν εμβολιασθεί.

Η μελέτη του Imperial College του Λονδίνου δείχνει πώς η εξαιρετικά μεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα μπορεί να μεταδοθεί ακόμη και μεταξύ των εμβολιασμένων. Οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι τα συμπεράσματα της έρευνας σε καμία περίπτωση δεν υποθάλπουν τη θεωρία ότι το καλύτερο μέτρο αντιμετώπισης είναι το εμβόλιο, ενώ παράλληλα τόνισαν ότι απαιτείται ενισχυτική δόση.  

«Διεξάγοντας επαναλαμβανόμενες και συχνές δειγματοληψίες από επαφές με κρούσματα, διαπιστώσαμε ότι τα εμβολιασμένα άτομα μπορούν να μολυνθούν και να μεταδώσουν τον ιό στα νοικοκυριά, συμπεριλαμβανομένων των εμβολιασμένων μελών ενός νοικοκυριού», δήλωσε η δρ. Ανίκα Σινγκαναγκάμ εκ των επικεφαλής της μελέτης. «Τα ευρήματά μας παρέχουν σημαντικές πληροφορίες γιατί η μετάλλαξη Δέλτα συνεχίζει να προκαλεί υψηλούς αριθμούς κρουσμάτων σε όλο τον κόσμο, ακόμη και σε χώρες με υψηλά ποσοστά εμβολιασμού».

Η μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 621 άτομα, διαπίστωσε ότι από τις 205 οικιακές επαφές που ήρθαν σε επαφή με κρούσμα, το 38% που δεν ήταν εμβολιασμένοι βγήκαν θετικοί, σε σύγκριση με το 25% των εμβολιασμένων.

Οι επαφές που είχαν κάνει το εμβόλιο και βρέθηκαν θετικές είχαν κατά μέσο όρο λάβει τα εμβόλια αρκετό καιρό πριν από εκείνες που βγήκαν αρνητικές, κάτι που για τους συγγραφείς συνιστά απόδειξη της φθίνουσας ανοσίας και την ανάγκη για ενισχυτικές δόσεις.

Ο επιδημιολόγος Νιλ Φέργκιουσον είπε ότι η μεταδοτικότητα της Δέλτα σημαίνει ότι είναι απίθανο η Βρετανία να φτάσει στην «ανοσία της αγέλης» για μεγάλο διάστημα.

«Αυτό μπορεί να συμβεί τις επόμενες εβδομάδες: εάν η τρέχουσα μετάδοση κορυφωθεί και στη συνέχεια αρχίσει να μειώνεται, εξ ορισμού έχουμε φτάσει στην ανοσία της αγέλης, αλλά δεν πρόκειται να είναι κάτι μόνιμο», είπε σε δημοσιογράφους.«Η ανοσία μειώνεται με την πάροδο του χρόνου, είναι ατελής, επομένως γι αυτό το ενισχυτικό πρόγραμμα είναι τόσο σημαντικό».

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News