Κόσμος Πέμπτη 28/10/2021, 14:24
ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Ένα φθηνό αντικαταθλιπτικό μειώνει τις πιθανότητες νοσηλείας

Κορωνοϊός: Ένα φθηνό αντικαταθλιπτικό μειώνει τις πιθανότητες νοσηλείας

Ένα φθηνό αντικαταθλιπτικό φάρμακο ενδεχομένως να μειώνει τον κίνδυνο σοβαρής νόσου Covid-19 έως και κατά ένα τρίτο, σε άτομα υψηλού ρίσκου, όπως διαπίστωσαν επιστήμονες. 

Κλινική μελέτη που έγινε με τη συμμετοχή 1.500 ασθενών στη Βραζιλία έδειξε ότι όσοι πήραν το φάρμακο fluvoxamine ήταν λιγότερο πιθανό να νοσήσουν βαριά και να χρειαστούν νοσηλεία σε νοσοκομείο. 

Το φάρμακο πωλείται υπό την εμπορική ονομασία Luvox και συχνά χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής και της κατάθλιψης. Όμως, μπορεί επίσης να επηρεάσει την φλεγμονή, όπως είπε η Dr. Angela Reiersen του Washington University, η οποία συμμετείχε στην έρευνα. 

Οι επιστήμονες έδωσαν σε 741 εθελοντές με Covid-19 από 100 mg του φαρμάκου αυτού δύο φορές την ημέρα για 10 ημέρες, ενώ 756 εθελοντές έλαβαν placebo.

Ανάμεσα στους ασθενείς που έλαβαν το fluvoxamine, οι 79 (11%) χρειάστηκαν νοσηλεία, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην ομάδα που έλαβε το placebo ήταν 16%. 

Θα χρειαστούν και άλλες έρευνες για να διαπιστωθεί εάν το φάρμακο αυτό μπορεί να προστεθεί στα όσα χορηγούνται στους ασθενείς με κορωνοϊό, όμως το πλεονέκτημά του είναι ότι είναι φθηνό και ασφαλές. Μία θεραπεία 10 ημερών κοστίζει περίπου 4 δολάρια. 

Το fluvoxamine δεν γιατρεύει την Covid-19, όμως εάν μπορεί να βοηθήσει ώστε να νοσηλεύονται λιγότερα άτομα, είναι χρήσιμο. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNN

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News