Κόσμος Τετάρτη 27/10/2021, 21:57
ΚΟΣΜΟΣ

Novavax: Αίτημα για έγκριση του εμβολίου στη Βρετανία

Novavax: Αίτημα για έγκριση του εμβολίου στη Βρετανία

Αίτηση υπέβαλε σήμερα η Novavax στην αρμόδια ρυθμιστική αρχή φαρμάκων και υγείας της Βρετανίας για την έγκριση του εμβολίου της εταιρείας κατά της Covid-19.

Διαβάστε επίσης: Focus Barι: Θεαματική αύξηση των εμβολιασμένων στην Ελλάδα

«Η αίτηση αυτή φέρνει τη Novavax σημαντικά πλησιέστερα στην παράδοση εκατομμυρίων δόσεων του πρώτου εμβολίου Covid-19 βάσει πρωτεΐνης», η οποία και έδειξε υψηλή αποτελεσματικότητα έναντι πολλαπλών στελεχών του κορωνοϊού», δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Stanley C. Erck.

 

Η εταιρεία έχει ήδη υποβάλει τα αποτελέσματα από την τρίτη φάση κλινικών δοκιμών, στην οποία συμμετείχαν 15.000 εθελοντές στη Βρετανία. Το εμβόλιο είχε αποτελεσματικότητα 89,7% έναντι όλων των στελεχών. Πρόκειται για εμβόλιο με βάση την πρωτεΐνη με μικροσκοπικά σωματίδια που κατασκευάζονται από μια εργαστηριακά εκδοχή της πρωτεΐνης spike, η οποία και βρίσκεται στην επιφάνεια του κορωνοϊού SARS-CoV-2.

Χάρη στα σωματίδια αυτά, το ανοσοποιητικό σύστημα αναγνωρίζει ότι η ιδιαίτερη αυτή πρωτεΐνη δεν πρέπει να βρίσκεται στον οργανισμό και αντιδρά αναπτύσσοντας φυσική άμυνα κατά της λοίμωξης από την Covid-19. Πρωτεϊνικά είναι τα εμβόλια της Novavax και της Sanofi/GSK.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή, το χαρτοφυλάκιο της ΕΕ περιλαμβάνει εμβόλια που βασίζονται σε τρεις διαφορετικές τεχνολογίες, mRNA (που χρησιμοποιεί μέρος του γενετικού κωδικού του κορωνοϊού), ιικού φορέα (όπου γενετικά τροποποιημένος ιός μεταφέρει μέρος του DNA του κορωνοϊού) και βάσει πρωτεΐνης (περιέχει τμήματα πρωτεΐνης που βρίσκεται μόνο στον κορωνοϊό).

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News