Κόσμος Τετάρτη 27/10/2021, 20:09
ΚΟΣΜΟΣ

Παγκόσμια Τράπεζα: Κλιματικοί μετανάστες στην Αφρική εντός της δεκαετίας

Παγκόσμια Τράπεζα: Κλιματικοί μετανάστες στην Αφρική εντός της δεκαετίας

Έως και 86 εκατομμύρια κάτοικοι της Αφρικής θα υποχρεωθούν να μεταναστεύσουν μέχρι το 2050 εντός των συνόρων τους λόγω της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με σχετική ανάλυση της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Οι υποχρεωτικές μετακινήσεις στη δυτική Αφρική και την ευρύτερη περιοχή που περικλείει τη λίμνη Βικτόρια, θα ξεκινήσουν σε λιγότερο από δέκα χρόνια και στη συνέχεια θα αυξηθούν, όπως προβλέπει η Παγκόσμια Τράπεζα.

Διαβάστε επίσης: Παγκόσμια Τράπεζα: 216 εκατ. κλιματικοί μετανάστες μέχρι το 2050

Ιδιαίτερη αναφορά στην έκθεση, η οποία δημοσιοποιείται λίγες ημέρες πριν την Διεθνή Συνέλευση για το κλίμα (COP26), γίνεται στους ανθρώπους που εξαρτώνται από τις καλλιέργειες και την αλιεία για παράδειγμα, οι οποίοι θα μεταναστεύσουν σε διαφορετικές περιοχές, ώστε να αποφύγουν τις ακριαίες καιρικές συνθήκες, μεταξύ άλλων τη λειψυδρία, τις πλημμύρες, τις επιπτώσεις της καταπόνησης από τη ζέστη και την άνοδο της στάθμης των υδάτων.

«Οι Αφρικανοί θα αντιμετωπίσουν πρωτοφανείς δοκιμασίες στα επόμενα χρόνια», δήλωσε ο Ousmane Diagana, αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας για την κεντρική και δυτική Αφρική.

Διαβάστε επίσης: Πώς θα είναι ο πλανήτης το 2050;

Κατά την τελευταία δεκαετία εξάλλου, η Αφρική έχει υποστεί σφοδρά πλήγματα ως αποτέλεσμα των ακραίων καιρικών συνθηκών. Η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστέι και στα επόμενα χρόνια, παρότι ολόκληρη η ήπειρος παράγει λιγότερο από 5% των αέριων ρύπων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Αντίθετη κατεύθυνση

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με σχετική ανάλυση που δόθηκε στη δημοσιότητα προ ολίγων ημερών από το αρμόδιο τμήμα των Ηνωμένων Εθνών, 15 χώρες που παράγουν μεγάλη ποσόστητα καυσίμων θα αυξήσουν περαιτέρω την παραγωγή τους. Συγκεκριμένα, θα παράγουν περίπου 110% περισσότερο άνθρακα, πετρέλαιο και φυσικό αέριο το 2030 σε σχέση με την ποσότητα που απαιτείται για τη μείωση της θερμοκρασίας κατά 1,5 βαθμό Κελσίου. Αντίστοιχα, για τα επίπεδα που απαιτούνται για τη μείωση της παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά 2 βαθμούς, οι χώρες αυτές θα παράγουν 45% περισσότερα ορυκτά καύσιμα.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News