Κόσμος Τετάρτη 9/12/2020, 16:12
ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

Οι πλούσιες χώρες έχουν εμβόλια τριπλάσια του πληθυσμού τους

Οι πλούσιες χώρες έχουν εμβόλια τριπλάσια του πληθυσμού τους

Οι πλούσιες χώρες έχουν αγοράσει αρκετές δόσεις από τα εμβόλια του κορωνοϊού για να εμβολιάσουν τρεις φορές τον πληθυσμό τους, σύμφωνα με τα στοιχεία του διεθνούς οργανισμού People’s Vaccine Alliance. Αντίθετα, σε 67 φτωχότερες χώρες, μόνο ένας στους 10 μπορεί να ελπίζει ότι θα κάνει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού έως τα τέλη του 2021. 

Σύμφωνα με το People’s Vaccine Alliance, η κούρσα για την εξασφάλιση εμβολίων σημαίνει ότι οι χώρες που αποτελούν το 14% του πληθυσμού του πλανήτη έχουν αγοράσει πάνω από τις μισές δόσεις που θα κατασκευαστούν. 

Ο οργανισμός καλεί τις φαρμακευτικές εταιρείες να μοιραστούν την τεχνολογία και την πνευματική ιδιοκτησία τους με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και ζητά από τις κυβερνήσεις να δεσμευτούν να στείλουν εμβόλια στον αναπτυσσόμενο κόσμο. 

«Κανείς δεν θα πρέπει να είναι αποκλεισμένος από ένα εμβόλιο που σώζει ζωές εξαιτίας της χώρας στην οποία ζει ή του ύψους των χρημάτων που έχει στην τσέπη του», είπε η Άννα Μάριοτ, διευθύντρια πολιτικών υγείας της φιλανθρωπικής οργάνωσης Oxfam, η οποία συμμετέχει στο People’s Vaccine Alliance. «Όμως εκτός και εάν κάτι αλλάξει δραματικά, δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο δεν θα κάνουν ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο για τον κορωνοϊό για χρόνια», πρόσθεσε. 

Σύμφωνα με το People’s Vaccine Alliance, το 96% των δόσεων του εμβολίου της Pfizer έχει αγοραστεί από πλούσιες χώρες. Το ίδιο συμβαίνει με σχεδόν όλες τις δόσεις του εμβολίου της Moderna. 

Ο Καναδάς θα έχει αρκετές δόσεις για να εμβολιάσει τους πολίτες του πέντε φορές, εάν όλα τα εμβόλια στα οποία έχει ποντάρει εγκριθούν. 

Τουλάχιστον 172 χώρες συμμετέχουν –ή σκέφτονται να το κάνουν- στην πρωτοβουλία COVAX του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που στοχεύει να δώσει πρόσβαση σε αποτελεσματικά εμβόλια για όλο τον κόσμο. Όμως, μελέτη του Global Health Institute του Duke University διαπίστωσε πρόσφατα ότι μόνο 250 εκατ. δόσεις έχουν αγοραστεί από το πρόγραμμα. 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News