Κόσμος Δευτέρα 25/10/2021, 21:02
ΚΟΣΜΟΣ

EMA: Έγκριση για την τρίτη δόση του εμβολίου της Moderna

EMA: Έγκριση για την τρίτη δόση του εμβολίου της Moderna

Την τρίτη δόση με το εμβόλιο της Moderna ενέκρινε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) για τους άνω των 18, για χορήγηση τουλάχιστον έξι μήνες μετά την πραγματοποίηση της δεύτερης δόσης.

Ο ΕΜΑ ανακοίνωσε πως η τρίτη δόση του εμβολίου της Moderna, εφόσον χορηγηθεί έξι με οκτώ μήνες μετά την πραγματοποίηση της δεύτερης δόσης, οδηγεί σε αύξηση του επιπέδου των αντισωμάτων σε ενήλικες, όπου τα επίπεδα αυτά έχουν αρχίσει να υποχωρούν.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων προειδοποίησε στη σχετική ανακοίνωση πως τα συμπτώματα που εμφανίζονται μετά την αναμνηστική δόση είναι περίπου τα ίδια με τα συμπτώματα της δεύτερης. Επίσης, επεσήμανε ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί τυχόν παρενέργειες και γενικά τα στοιχεία σχετικά με την ασφάλεια και την αποδοτηκότητά της.

Διαβάστε επίσης: EMA: Ξεκινά αξιολόγηση του φαρμάκου για τον κορωνοϊό

Αξίζει να σημειωθεί πως στην αρχή του Οκτωβρίου, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων είχε εγκρίνει την αναμνηστική δόση του εμβολίου Pfizer-BioNTech. Επίσης, είχε προτείνει τη χορήγηση τρίτης δόσης είτε με το εμβόλιο της Pfizer είτε της Moderna. Είναι στην ευχέρεια των κρατών της Ε.Ε. να αποφασίσουν εάν θα χορηγήσουν την ενισχυτική δόση σε ολόκληρο τον πληθυσμό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλά κράτη προχώρησαν στην χορήγηση ενισχυτικής δόσης πριν την επίσημη έγκριση από τον ΕΜΑ, καθώς βρίσκονταν υπό την πίεση της επανεκκίνησης της οικονομίας. Παρουσιάζονται συνεπώς τεράστιες διαφορές εντός Ε.Ε. ως προς τις προϋποθέσεις για λήψη της ενισχυτικής δόσης.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News