Κόσμος Δευτέρα 25/10/2021, 14:14
ΚΟΣΜΟΣ

Ο άνθρωπος που πληρωνόταν για να σταματά τις μπόρες 

Έως και 2.000 δολάρια τη φορά 

Ο άνθρωπος που πληρωνόταν για να σταματά τις μπόρες 

Ο Jorge Elias González δεν είναι ακόμη ένας σαμάνος. Πρόκειται για έναν άνθρωπο, ο οποίος επί 20 συναπτά χρόνια πληρωνόταν από την κυβέρνηση της Κολομβίας για να κάνει το εξής… απλό πράγμα: Να σταματάει τις μπόρες και τις καταιγίδες.

Η βασική του δουλειά, εν ολίγοις, ήταν να κρατάει τον ουρανό καθαρό πριν από τις μεγάλες στιγμές της χώρας, δηλαδή εθνικές εορτές, πολιτιστικές εκδηλώσεις, αθλητικές διοργανώσεις, ακόμη και ορκωμοσίες των νέων προέδρων, όπως έγινε το 2010 με τον Juan Manuel Santos.

Όσον αφορά την αμοιβή του, κυμαινόταν από 800 έως 2.000 δολάρια κάθε φορά που η κυβέρνηση χρειαζόταν τη βοήθειά του. Ένα ιδιαιτέρως υψηλό χρηματικό ποσό, αν αναλογιστούμε ότι το μέσο κατά κεφαλήν εισόδημα ανέρχεται σε 5.000 δολάρια ετησίως.

Διαβάστε επίσης: Όταν φορολογείς μέχρι και τους νεκρούς – Το δίδαγμα της Κολομβίας

Η González, για να πετύχει τον στόχο του, δηλαδή για να κρατήσει μακριά τις βροχές, χρησιμοποιούσε μια σειρά πρακτικών, οι οποίες συνδύαζαν στοιχεία από τον Χριστιανισμό με τοπικές πεποιθήσεις, οι οποίες ήταν βαθιά ριζωμένες στην Κολομβία.

Τη συγκεκριμένη τέχνη την «κληρονόμησε», όπως εξηγεί ο ίδιος, από τον πατέρα του στα βουνά νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας Μπογκοτά.

Παρότι ο σαμανισμός έχει μακρά παράδοση στις χώρες της νότιας Αμερικής -από την εποχή της αποικιοκρατίας- τα τελευταία χρόνια δεν είναι λίγοι όσοι ασκούν δριμεία κριτική και αποδοκιμάζουν τέτοιου είδους πρακτικές.

Τα τελευταία χρόνια, πάντως, ο 66χρονος σήμερα González έχει αποσυρθεί από την «ενεργό δράση» και έχει βγει στη… σύνταξη, επιστρέφοντας στην ορεινή περιοχή, όπου μεγάλωσε και έμαθε την «τέχνη» του.

Διαβάστε επίσης: Εισβολή στο Καπιτώλιο: Παραδέχθηκε την ενοχή του ο «σαμάνος» του QAnon

Ως σαμανισμός εννοείται ένα πολύπλοκο λατρευτικό και θρησκευτικό κίνημα, το οποίο καθορίζονται γύρω από την τεχνική της έκστασης. Θεωρείται μια μυστικιστική εμπειρία, η οποία διαφέρει από τη φιλοσοφία ή τη θρησκεία. Κεντρικό πρόσωπο είναι ο σαμάνος (šamán), ο οποίος θεωρείται ιερέας, μάγος, γιατρός και αρχηγός της τοπικής κοινότητας.

Θεμελιώδης αρχή του σαμανισμού είναι η επικοινωνία με τα πνεύματα, η οποία επιτυγχάνεται μέσω της έκστασης. Όπως ισχυρίζονται οι σαμάνοι, χάρη σε αυτή την κατάσταση μπορούν να αποκτήσουν γνώση, καθοδήγηση και θεραπευτικές ικανότητες.

Πηγή: Βloomberg 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News