Κόσμος Σάββατο 23/10/2021, 20:33
ΚΟΣΜΟΣ

Σασόλι κατά Ερντογάν για την απόφαση απέλασης 10 πρέσβεων

Σασόλι κατά Ερντογάν για την απόφαση απέλασης 10 πρέσβεων

Για «απολυταρχική διολίσθηση» κατηγόρησε την Άγκυρα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Νταβίντ Σασόλι, αποδοκιμάζοντας την εντολή απέλασης δέκα πρέσβεων που ζήτησαν την αποφυλάκιση του Οσμάν Καβάλα.

«Η απέλαση δέκα πρέσβεων είναι ένδειξη της απολυταρχικής διολίσθησης της τουρκικής κυβέρνησης. Δεν θα τρομάξουμε. Ελευθερία για τον Οσμάν Καβάλα» έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter.

Είχαν προηγηθεί δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, ο οποίος σε ομιλία του στο Εσκισεχίρ ανέφερε πως έδωσε εντολή στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών να κηρύξει 10 πρέσβεις δυτικών χωρών, μεταξύ των οποίων και οι πρεσβευτές της Γαλλίας, της Γερμανίας και των ΗΠΑ, «persona non grata» επειδή απηύθυναν έκκληση για την αποφυλάκιση του Οσμάν Καβαλά.

Ο αντιπολιτευόμενος Καβαλά βρίσκεται στη φυλακή από τα τέλη του 2017, κατηγορούμενος ότι χρηματοδότησε τις διαδηλώσεις στην Τουρκία το 2013 και ότι ενεπλάκη στην απόπειρα πραξικοπήματος του 2016. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες.

Σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν προ ημερών, οι πρεσβευτές του Καναδά, της Δανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ολλανδίας, της Νορβηγίας, της Σουηδίας, της Φινλανδίας, της Νέας Ζηλανδίας και των ΗΠΑ απηύθυναν έκκληση για μια δίκαιη επίλυση της υπόθεσης του Καβαλά. Οι πρέσβεις κλήθηκαν για εξηγήσεις από το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News