Κόσμος Σάββατο 23/10/2021, 17:10
ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ

Στο εδώλιο ο Σαλβίνι

Στο εδώλιο ο Σαλβίνι

Ξεκίνησε σήμερα στην Ιταλία η δίκη σε βάρος του Ματέο Σαλβίνι με την κατηγορία της στέρησης ατομικής ελευθερίας σε 147 μετανάστες και πρόσφυγες, οι οποίοι επέβαιναν στο πλοίο της ισπανικής MKO Open Arms. Eπί μια εβδομάδα, τον Αύγουστο του 2019, δεν τους επετράπη να κατέβουν από το πλοίο διότι η Ιταλία δεν ήθελε να προσφέρει ασφαλές λιμάνι.

Οι εισαγγελείς στο Παλέρμο της Σικελίας θεωρούν ότι η σκληρή αυτή γραμμή ήταν αποτέλεσμα της πολιτικής βούλησης και επιμονής του Σαλβίνι.

Οι αρμόδιοι για τις προκαταρκτικές έρευνες αποφάνθηκαν ότι ο πρώην υπουργός Eσωτερικών πρέπει να δικαστεί. Σήμερα αποφασίζεται ποιοι μάρτυρες θα πρέπει να καταθέσουν στην ακροαματική διαδικασία. Στον κατάλογο συμπεριλαμβάνεται ο πρώην πρωθυπουργός και σημερινός αρχηγός των Πέντε Αστέρων, Τζουζέπε Κόντε, και η νυν υπουργός εσωτερικών Λουτσιάνα Λαμορτζέζε.

Ο Ρίτσαρντ Γκιρ μάρτυρας των γεγονότων

Οι δικηγόροι της Οpen Arms παράλληλα ζήτησαν να μπορέσει να καταθέσει και ο γνωστός Αμερικανός ηθοποιός Ρίτσαρντ Γκιρ: στις 9 Αυγούστου του 2019 είχε ανέβει στο πλοίο της ισπανικής ΜΚΟ για να συναντήσει μετανάστες και να τους στηρίξει.

«Θα έρθει και ο Ρίτσαρντ Γκιρ, φτάνει να μην μετατραπούν, όλα αυτά σε νέο φεστιβάλ του σινεμά» δήλωσε ειρωνικά ο Σαλβίνι. «Ελπίζω η δίκη να μην κρατήσει πολύ και να μην κοστίσει, κυρίως, τεράστια ποσά πολλά στους φορολογούμενους» πρόσθεσε.

Ο γραμματέας της Λέγκα δεν αλλάζει στάση. Επιμένει ότι υπερασπίσθηκε το συμφέρον της Ιταλίας και επιτίθεται στην σημερινή υπουργό Εσωτερικών Λαμορτζέζε. Την κατηγορεί για ανεξέλεγκτη αύξηση των αφίξεων μεταναστών και έχει ζητήσει επανειλημμένα την παραίτησή της.

Πηγή: Deutsche Welle

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News