Κόσμος Πέμπτη 21/10/2021, 16:19
ΚΟΣΜΟΣ

Θα ξαναψήφιζαν σήμερα το Brexit οι Βρετανοί;

Θα ξαναψήφιζαν σήμερα το Brexit οι Βρετανοί;

Βαθιά πολωμένη παραμένει η βρετανική κοινωνία όσον αφορά το ζήτημα του Brexit, με τους εννιά στους δέκα Βρετανούς να δηλώνουν πως δεν έχουν αλλάξει γνώμη από το δημοψήφισμα.

Από την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε. η εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση έχει αυξηθεί στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας και σύμφωνα με σχετική έρευνα από το British Social Attitudes, αυτό οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά σε όσους υπερψήφισαν το Brexit.

Ως αποτέλεσμα του Brexit «η Βρετανία έχει μείνει μοιρασμένη σε ένα κομμάτι της χώρας που τώρα νιώθει καλύτερα σε σχέση με τη διακυβέρνηση και ένα άλλο κομμάτι που είναι πιο δυσαρεστημένο από ποτέ», δήλωσε ένας από τους συντάκτες της έρευνας, ο σερ John Curtice.

Ειδικότερα, η εμπιστοσύνη στους πολιτικούς θεσμούς της Βρετανίας είχε υποχωρήσει σε ιστορικό χαμηλό το 2019. Έκτοτε, φαίνεται πως οι ευρωσκεπτικιστές πιστεύουν ότι η κυβέρνησή τους έχει ως προτεραιότητα τα συμφέροντα του έθνους έναντι των πολιτικών κομμάτων.

Πιο συγκεκριμένα, το 31% όσων υπερψήφισαν το Brexit εξέφρασαν εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση, ενώ το ποσοστό αυτό ανερχόταν στο 12% το 2019. Αντιθέτως, το 17% όσων καταψήφισαν το Brexit δηλώνουν εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση, μόλις 3% περισσότεροι σε σχέση με το 2019.
Θα ξαναψήφιζαν σήμερα το Brexit οι Βρετανοί;-1

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι όσοι δεν ψήφισαν στο δημοψήφισμα του 2016 φαίνεται πως η στάση τους έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια. Το 43% αυτών δήλωσε ότι θα ψήφιζε την παραμονή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Guardian

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News
TAGS