Κόσμος Πέμπτη 21/10/2021, 09:10
ΚΟΣΜΟΣ

Aνησυχία Μπάιντεν για τους κινεζικούς υπερηχητικούς πυραύλους

Aνησυχία Μπάιντεν για τους κινεζικούς υπερηχητικούς πυραύλους

Tην ανησυχία του για τους κινεζικούς υπερηχητικούς πυραύλους εξέφρασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, λίγες ημέρες μετά από δημοσιεύματα ότι το Πεκίνο προχώρησε μία δοκιμή ενός υπερηχητικού όπλου που μπορεί να φέρει πυρηνική κεφαλή. Ερωτηθείς από δημοσιογράφους καθώς επιβιβαζόταν στο προεδρικό αεροσκάφος Air Force One για ένα ταξίδι στην Πενσιλβάνια, για το αν ανησυχεί σχετικά με τους κινεζικούς υπερηχητικούς πυραύλους, ο Μπάιντεν απάντησει καταφατικά.

Τα υπερηχητικά όπλα μπορούν να ταξιδεύουν στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας με ταχύτητες μεγαλύτερες της πενταπλάσιας ταχύτητας του ήχου ή περίπου 6.200 χιλιόμετρα την ώρα.

Οι «The Financial Times» ανέφεραν σε δημοσίευμά τους ότι η Κίνα προχώρησε σε δοκιμή ενός τέτοιου όπλου τον Αύγουστο. Το όπλο μπηκε σε διαστημική τροχιά και έκανε περιστροφή γύρω από τη γη για να πετάξει στη συνέχεια σε χαμηλότερο ύψος εν είδει πυραύλου τύπου Κρουζ και τελικά να αστοχήσει. Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας διέψευσε την παραπάνω αναφορά.

Η δοκιμή πραγματοποιήθηκε καθώς οι ΗΠΑ και οι παγκόσμιοι ανταγωνιστές τους επιταχύνουν τις προσπάθειες για την ανάπτυξη υπερηχητικών όπλων.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι ανέφερε πως ο Λευκός Οίκος έχει εκδηλώσει τις ανησυχίες του σχετικά με την τεχνολογία υπερηχητικών πυραύλων της Κίνας μέσω «διπλωματικών διαύλων».

Πηγή: Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News