Κόσμος Τετάρτη 9/12/2020, 11:01
PFIZER

Ποιες παρενέργειες πρέπει να περιμένουν όσοι κάνουν το εμβόλιο

Ποιες παρενέργειες πρέπει να περιμένουν όσοι κάνουν το εμβόλιο

Σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τις παρενέργειες του εμβολίου της Pfizer για τον κορωνοϊό περιέχει η μελέτη της αμερικανικής επιτροπής τροφίμων και φαρμάκων (FDA), η οποία αναμένεται να εγκρίνει τη χρήση του σκευάσματος τις επόμενες ημέρες.

Υπενθυμίζεται ότι η Pfizer και η γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας BioNTech, με την οποία συνεργάστηκε για την ανάπτυξη του εμβολίου, δοκίμασαν το σκεύασμά τους σε μία παγκόσμια έρευνα με τη συμμετοχή 40.000 εθελοντών, οι οποίοι έλαβαν είτε δύο δόσεις του εμβολίου είτε δύο δόσεις του placebo. Η Pfizer κατέληξε ότι το εμβόλιό της είναι κατά 95% αποτελεσματικό στην προστασία από την Covid-19.

Το εμβόλιο φαίνεται ότι αρχίζει να προστατεύει τους χρήστες περίπου 10 ημέρες μετά την πρώτη δόση, ωστόσο η δεύτερη δόση είναι αναγκαία προκειμένου να υπάρξει υψηλή προστασία.

Η κλινική μελέτη έδειξε ότι τα άτομα άνω των 55 ετών εμφανίζουν περισσότερες παρενέργειες. Βέβαια, αυτού του είδους οι παρενέργειες είναι αναμενόμενες σε όλα τα εμβόλια, εμφανίζονται 1-2 μέρες μετά τη χορήγηση και συνήθως διαρκούν μόνο για 1 ή 2 μέρες κατά μέσο όρο.

Ανάμεσα στις πιο συχνές παρενέργειες εκείνων που έκαναν το εμβόλιο της Pfizer είναι:

Πόνος στο σημείο της ένεσης (84%)

Κόπωση (63%)

Πονοκέφαλος (55%)

Μυαλγίες (38%)

Ρίγη (32%)

Πόνοι στις αρθρώσεις (24%)

Πυρετός (14%).

Σε ό,τι αφορά τις σοβαρές παρενέργειες, αυτές εμφανίστηκαν κυρίως μετά τη δεύτερη δόση και ήταν πιο συχνές στους νεότερους εθελοντές. Στην ηλικιακή ομάδα των 18 με 55 ετών, ποσοστό 4,6% εμφάνισε σοβαρή κόπωση μετά τη δεύτερη ένεση και 3,2% είχε σοβαρούς πονοκεφάλους.

Ο πυρετός ήταν επίσης πιο συχνός σε αυτή την ηλικιακή ομάδα, με το 15,8% των εθελοντών να εμφανίζει θερμοκρασία άνω των 38 βαθμών Κελσίου μετά την δεύτερη ένεση.

Ανάμεσα στους εθελοντές άνω των 55 ετών, το 2,8% εμφάνισε σοβαρή κόπωση, το 0,5% σοβαρούς πονοκεφάλους και το 10,9% είχε πυρετό.

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News