Κόσμος Τετάρτη 20/10/2021, 15:03
ΚΟΣΜΟΣ

Κομισιόν: Τα δύο σενάρια για απλούστευση των ταξιδιωτικών οδηγιών

Κομισιόν: Τα δύο σενάρια για απλούστευση των ταξιδιωτικών οδηγιών

Διαπραγματεύσεις για την ομογενοποίηση των ταξιδιωτικών οδηγιών πραγματοποιούνται μεταξύ των χωρών της Ε.Ε., προκειμένου να διευκολυνθούν οι επιβάτες που ταξιδεύουν εντός ή εκτός του μπλοκ.

Μία επιλογή που εξετάζουν οι ηγέτες της Ε.Ε. είναι η κατάργηση των πράσινων και κόκκινων περιοχών, δηλαδή της κατηγοριοποίησης η οποία μέχρι σήμερα καθορίζει τις ταξιδιωτικές οδηγίες. Η πρόταση αντί αυτού είναι να επιτρέπεται σε όλους τους εμβολιασμένους η ελεύθερη μετακίνηση.

Στην περίπτωση που εφαρμοστεί αυτή η εκδοχή, θα αξιοποιηθούν ευρέως τα πράσινα πιστοποιητικά της Ε.Ε., τα οποία χρησιμοποιούνται αυτή τη στιγμή για την πραγματοποίηση μετακινήσεων χωρίς τεστ ή υποχρέωση για καταντίνα. Υπό το σενάριο αυτό, ενδέχεται να επιβάλλεται πραγματοποίηση τεστ στους ανεμβολίαστους.

Η δεύτερη επιλογή που εξετάζεται είναι η διατήρηση της κατηγοριοποίησης πράσινων και κόκκινων περιοχών, με εξειδίκευση όμως των κανόνων κατηγοριοποίησης. Στην περίπτωση αυτή, οι Βρυξέλλες θα ενθαρρύνουν τα κράτη μέλη να επιβάλουν απλούστερους και πιο ομογενοποιημένους κανόνες όσον αφορά την διαχείριση των ταξιδιωτών από κόκκινες ή γκρι περιοχές.

Παρότι ενδέχεται να αλλάξουν τα μέτρα για τις μεταφορές, θα διατηρηθεί η ρήτρα για έκτακτη άρση των οδηγιών στην περίπτωση που υπάρξει ανησυχία για νέο στέλεχος του ιού ή για νέα έξαρση της πανδημίας.

Πηγή: Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News