Κόσμος Τετάρτη 20/10/2021, 07:14
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Ποινική δίωξη κατά του Στιβ Μπάνον εισηγείται η εξεταστική επιτροπή της Βουλής

ΗΠΑ: Ποινική δίωξη κατά του Στιβ Μπάνον εισηγείται η εξεταστική επιτροπή της Βουλής

Την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του Στιβ Μπάνον, άλλοτε στενού συνεργάτη του Ντόναλντ Τραμπ, για «περιφρόνηση» του Κογκρέσου και «παρακώλυση του έργου» του, εισηγήθηκε η ειδική εξεταστική επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων, η οποία διενεργεί έρευνα για την επίθεση στο Καπιτώλιο την 6η Ιανουαρίου. Η απόφαση ήλθε μετά την άρνησή του να προσέλθει να καταθέσει μετά την κλήτευσή του.

Είτε «ο κ. Μπάνον θα συμμορφωθεί» προς την κλήτευσή του, «ή θα αντιμετωπίσει τις συνέπειες», διεμήνυσε ο Μπένι Τόμσον, ο Δημοκρατικός πρόεδρος αυτής της ειδικής εξεταστικής επιτροπής, την οποία καταγγέλλουν ο Ντόναλντ Τραμπ και οι σύμμαχοί του. «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στον οποιονδήποτε να παρεμβάλει προσκόμματα στο έργο της ειδικής επιτροπής καθώς εργαζόμαστε για να εξακριβώσουμε τα γεγονότα. Τα διακυβεύματα είναι απλά πολύ μεγάλα», πρόσθεσε. 

Η απόφαση των 9 μελών της Επιροπής ήταν ομόφωνη. Θα πρέπει πλέον να τεθεί σε ψηφοφορία στην ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων, όπου οι Δημοκρατικοί έχουν την πλειοψηφία και, εφόσον εγκριθεί, η πρόεδρος του σώματος θα την επικυρώσει προτού την υποβάλει στον υπουργό Δικαιοσύνης Μέρικ Γκάρλαντ. Σε περίπτωση καταδίκης ο Μπάνον αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και 12 μηνών.

Ο κ. Μπάνον θεωρείται ο αρχιτέκτονας της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ και της νίκης του στις προεδρικές εκλογές του 2016. Αν και πολύ γρήγορα ήρθε σε σύγκρουση με τον ένοικο του Λευκού Οίκου, στις τελευταίες ημέρες της προεδρίας του ο Τραμπ του απένειμε χάρη, τερματίζοντας έτσι διώξεις σε βάρος του για κατάχρηση. Σύμφωνα με πληροφορίες λίγες ημέρες πριν από την σοκαριστική εισβολή του όχλου στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου ήταν και πάλι σε συζητήσεις με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ. 

Πέραν του κ. Μπάνον, κλητεύθηκαν άλλοι τέσσερις πρώην συνεργάτες του Ντόναλντ Τραμπ: τους ζητείται να παραδώσουν έγγραφα ή να καταθέσουν. Ο πρώην πρόεδρος όμως τους παρότρυνε να μη συμμορφωθούν, επικαλούμενος το κυβερνητικό προνόμιο να χαρακτηρίζονται ορισμένες πληροφορίες απόρρητες. Οι Δημοκρατικοί αντιτείνουν πως αυτό το προνόμιο το έχει μόνο ο πρόεδρος εν ενεργεία.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News