Κόσμος Τρίτη 19/10/2021, 22:08
ΚΟΣΜΟΣ

Εφοδος του FBI σε αμερικανική έπαυλη του Ρώσου ολιγάρχη Ντεριπάσκα

Εφοδος του FBI σε αμερικανική έπαυλη του Ρώσου ολιγάρχη Ντεριπάσκα

Έφοδο σε μια έπαυλη της Ουάσινγκτον που συνδέεται με τον Ρώσο δισεκατομμυριούχο στον οποίο είχαν επιβληθεί κυρώσεις, Όλεγκ Ντεριπάσκα, πραγματοποίησε το FBI με «δικαστική άδεια επιβολής του νόμου».

Ο μεγιστάνας του αλουμινίου Ντεριπάσκα και οι εταιρείες του στοχοποιήθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ το 2018 λόγω των δεσμών του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν ως απάντηση στην «κακόβουλη δραστηριότητα της Ρωσίας σε όλο τον κόσμο».

Εκείνη την περίοδο, ο Ντεριπάσκα αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τον έλεγχο της United Co. Rusal International PJSC, του μεγαλύτερου παραγωγού αλουμινίου στον κόσμο εκτός Κίνας, προκειμένου να την αφαιρέσει από τη λίστα των κυρώσεων. Ο Ντεριπάσκα παραμένει προσωπικά υπό καθεστώς κυρώσεων. 

«Το FBI ερευνά πραγματικά σπίτια που ανήκουν στα μέλη της οικογένειας του Ντεριπάσκα», δήλωσε εκπρόσωπος του μεγιστάνα. «Αυτό γίνεται με βάση δύο δικαστικές αποφάσεις που σχετίζονται με αμερικανικές κυρώσεις. Αυτά τα σπίτια βρίσκονται στη Νέα Υόρκη και την Ουάσινγκτον, αλλά ο Όλεγκ Ντεριπάσκα δεν τα κατέχει».

Η επιδρομή θα μπορούσε να σηματοδοτήσει ένα νέο κεφάλαιο από την κυβέρνηση Μπάιντεν για την καταστολή του Ντεριπάσκα και άλλων Ρώσων για παραβίαση των κυρώσεων των ΗΠΑ.

Παρά το γεγονός ότι ο Ντεριπάσκα αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τον έλεγχο της εταιρείας του, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έδωσαν πληροφορίες στην αμερικανική κυβέρνηση πέρυσι που έδειχναν ότι συνέχισε να συμμετέχει σε αυτές. 

Με βάση στοιχεία που εστάλησαν σε Αμερικανούς αξιωματούχους, συμπεραίνεται ότι ο Ντεριπάσκα διατηρούσε σημαντική καθημερινή επιρροή στην Rusal και τη μητρική της, EN+ Group International PJSC, σύμφωνα με τους αξιωματούχους. Χρησιμοποίησε πόρους και υπαλλήλους της εταιρείας για να υποστηρίξει τα προσωπικά του επιχειρηματικά συμφέροντα και την πολιτική ατζέντα του Κρεμλίνου σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με τους αξιωματούχους. 

Δικηγόροι του Ρώσου μεγιστάνα δήλωσαν ότι οι ισχυρισμοί των Ευρωπαίων αξιωματούχων δεν ήταν αληθινοί.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News