Κόσμος Δευτέρα 18/10/2021, 19:22
ΚΟΣΜΟΣ

Ποιος ήταν ο Κόλιν Πάουελ – Οι αποφάσεις του για την Ελλάδα

Ποιος ήταν ο Κόλιν Πάουελ – Οι αποφάσεις του για την Ελλάδα

Μία ξεχωριστή προσωπικότητα ευρύτερης αποδοχής, που πολλοί περιέγραφαν ως προσωποποίηση της ακεραιότητας και του ήθους, ήταν ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και πρώην επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ.

Άνθρωπος της συναίνεσης, πολιτικά κινούνταν στον μεσαίο χώρο. Μέχρι το 1995 δεν είχε πολιτική ταυτότητα. Μετά την ολοκλήρωση της στρατιωτικής του καριέρας εντάχθηκε στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα.

Γεννημένος σε φτωχή οικογένεια από τη Τζαμάικα, μεγάλωσε στο Μπρονξ, πήγε σε δημόσιο σχολείο και κολέγιο, και στη συνέχεια κατετάγη στον στρατό και υπηρέτησε δυο φορές στο Βιετνάμ, όπου τιμήθηκε με πέντε παράσημα για τη γενναιότητά του.

Το 2004 ασχολήθηκε ενεργά με δυο μείζονος σημασίας ζητήματα για την Ελλάδα.

Τον Απρίλιο παρενέβη έντονα, στο διπλωματικό παρασκήνιο, αλλά και με συνεντεύξεις του στην Ελλάδα, την Τουρκία και την Κύπρο, υπέρ του σχεδίου Ανάν για επίλυση του Κυπριακού, το οποίο ωστόσο απέρριψε το 76% των Ελληνοκυπρίων.

Τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς, αμέσως μετά την επανεκλογή του Τζορτζ Μπους, οι ΗΠΑ αναγνώρισαν τη μέχρι τότε ΠΓΔΜ, ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας» προκαλώντας έντονες αντιδράσεις στην Ελλάδα. Ο ίδιος είχε διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην απόφαση έχοντας ως στόχο την αποτροπή εσωτερικής ανάφλεξης στα Σκόπια.

Διαβάστε περισσότερα στο kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News
TAGS