Κόσμος Κυριακή 17/10/2021, 17:50
ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Σύγχυση για τον εμβολιασμό των εγκύων

Βρετανία: Σύγχυση για τον εμβολιασμό των εγκύων

Παρότι έχουν παρέλθει επτά μήνες από την έκδοση σχετικής οδηγίας στη Βρετανία για κανονικό εμβολιασμό των εγκύων, εξακολουθεί να επικρατεί σύγχυση σχετικά με την ασφάλεια του εμβολίου κατά την εγκυμοσύνη, καθώς τα μηνύματα από τους εργαζομένους του βρετανικού συστήματος υγείας (NHS) είναι μικτά.

Έγκυοι καταγγέλουν ότι ορισμένες μαίες του NHS τις αποθάρρυναν να προχωρήσουν σε εμβολιασμό, υπό το φόβο επιπλοκών, ενώ ορισμένοι οικογενειακοί γιατροί δεν παίρνουν ξεκάθαρη θέση ως προς το θέμα, δημιουργώντας ακόμη περισσότερη σύγχυση στις εγκύους.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Guardian, οι καταγγελίες έγιναν σε γραμμή βοήθειας που έχει δημιουργηθεί από τη ΜΚΟ «Full Fact», ώστε να λύσει απορίες γυναικών σχετικά με τον εμβολιασμό κατά την εγκυμοσύνη. Επιπρόσθετη σύγχυση όμως προκαλεί και ο τύπος του εμβολίου. Η επίσημη οδηγία είναι οι έγκυες να εμβολιάζονται με Pfizer ή Moderna, όμως δεν έχει δοθεί ακόμη ξεκάθαρη οδηγία τι συμβαίνει στην περίπτωση που μία γυναίκα έχει λάβει το εμβόλιο της AstraZeneca ως πρώτη δόση και μετά μείνει έγκυος.

1 στους 5 ασθενείς στις ΜΕΘ είναι έγκυες γυναίκες

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία ένας στους πέντε ασθενείς που νοσηλεύονται πλέον στις μονάδες εντατικής θεραπείας της Αγγλίας με κορωνοϊό, είναι έγκυοι που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Ο υπουργός Υγείας Σαγίντ Τζαβίντ και οι επικεφαλής των ινστιτούτων Γυναικολογίας και Μαιευτικής επανέλαβαν ότι «το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού είναι ασφαλές και πρέπει να γίνει από τις έγκυες γυναίκες το συντομότερο δυνατό».

Μέχρι στιγμής στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν εμβολιαστεί με μία δόση πάνω από 81.000 έγκυες, ενώ 65.000 εξ αυτών έχουν λάβει και τη δεύτερη δόση.

Πηγή: Deutsche Welle

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News