Κόσμος Σάββατο 16/10/2021, 12:38
ΚΟΣΜΟΣ

Η τραγωδία του νεαρού άσου του ποδοσφαίρου, που προσπάθησε να διαφύγει από το Αφγανιστάν

Η τραγωδία του νεαρού άσου του ποδοσφαίρου, που προσπάθησε να διαφύγει από το Αφγανιστάν

Ο νεαρός άσος του ποδοσφαίρου αποφάσισε όπως τόσοι και τόσοι άλλοι να ανέβει σε ένα από τα αεροσκάφη ξένων δυνάμεων που εγκατέλειπαν εσπευσμένα την Καμπούλ. Ο νεαρός Αφγανός κατάφερε να φτάσει μέχρι τον διάδρομο απογείωσης. Μέσα στον πανικό που επικρατούσε προσπάθησε να επιβιβαστεί σε ένα από αεροπλάνο και συνεθλίβη από τους τροχούς. 

Η ανταποκρίτρια της γερμανικής Ραδιοφωνίας ΑRD στο Νέο Δελχί Ζίλκε Ντίτριχ επισκέφθηκε την οικογένεια του Ζάκι στην Καμπούλ και μίλησε με τον μεγάλο του αδελφό Χάτζι: «Στην αρχή δεν γνωρίζαμε τίποτα. Λίγο πριν πεθάνει τηλεφώνησε στη μητέρα μας, της είπε ότι βρίσκεται στο αεροδρόμιο, ότι θα επιβιβαστεί σε ένα από τα αεροσκάφη και ζήτησε την ευχή της. Λίγο αργότερα μας ειδοποίησαν ότι σκοτώθηκε στους τροχούς ενός αεροσκάφους. Στο σπίτι επικράτησε πανικός».

«Από τότε που χάσαμε τον αδελφό μου μισώ τα αεροπλάνα»

Περισσότεροι από 180 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο και γύρω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ στην προσπάθειά τους να αναχωρήσουν για το εξωτερικό. Οι περισσότεροι σκοτώθηκαν σε επίθεση αυτοκτονίας του Ισλαμικού Κράτους. Άλλοι πάλι ποδοπατήθηκαν ή έπεσαν από αεροπλάνα την ώρα που εκείνα αναχωρούσαν.

Ο Χάτζι στέκεται στο παράθυρο του σαλονιού και βλέπει μακριά αεροπλάνα να απογειώνονται: «Κάθε φορά που βλέπω από τότε ένα αεροπλάνο σπαράζει η καρδιά μου. Από τότε που χάσαμε τον αδελφό μου μισώ τα αεροπλάνα».

Ο Χάτζι Ανβάρι δείχνει στη γερμανίδα δημοσιογράφο το σακίδιο του Ζάκι, με την κόκκινη φανέλα της Εθνικής Νέων, με τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια. Κατανοεί απόλυτα γιατί ο αδελφός του ήθελε να εγκαταλείψει την πατρίδα του:  «Δεν πρόκειται να επιτρέψουν ποδοσφαιρικούς αγώνες. Δεν θα υπάρξουν αξιόλογες προπονήσεις για κανένα άθλημα. Ο αδελφός μου δεν μπορούσε να ζήσει χωρίς ποδόσφαιρο. Είχε τραυματιστεί τόσες φορές σε αγώνες και προπονήσεις. Παρ΄ όλα αυτά ποτέ δεν το έβαλε κάτω, ποτέ δεν παραιτήθηκε».

Πηγή: Deutsche Welle

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News