Κόσμος Τρίτη 8/12/2020, 20:28
ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ

Πιθανή και νέα σύνοδος κορυφής, διαμηνύει η Πολωνία

Πιθανή και νέα σύνοδος κορυφής, διαμηνύει η Πολωνία

Την άποψη ότι η Ε.Ε. ίσως χρειαστεί ακόμη μία σύνοδο κορυφής για να καταλήξει σε συμφωνία για το ταμείο ανάκαμψης και τον κοινοτικό προϋπολογισμό, εξέφρασε ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι. 
Πολωνία και Ουγγαρία έχουν ασκήσει βέτο στο επταετές πλαίσιο του κοινοτικού προϋπολογισμού και στο ταμείο ανάκαμψης ύψους 1,8 τρισ.ευρώ καθώς επιμένουν να μην συνοδευθεί η νέα βοήθεια με τις αρχές του κράτους δικαίου. Οι ηγέτες της Ε.Ε. θα προσπαθήσουν να επιλύσουν τις διαφορές τους στη διήμερη σύνοδο κορυφής που αρχίζει την Πέμπτη, όμως ο Μοραβιέτσκι δεν έδωσε καμία απολύτως ένδειξη για τις προθέσεις των δύο χωρών και εάν σκοπεύουν να υπαναχωρήσουν από τη μέχρι τώρα στάση τους. «Ενδεχομένως, να είναι αναγκαία μία ακόμη σύνοδο κορυφής. Ενδεχομένως να χρειαστούν περισσότεροι μήνες διαπραγμάτευσης. Κανένα σενάριο δεν μπορεί πάντως να αποκλειστεί αυτή τη στιγμή», δήλωσε.
Ως γνωστόν, η Ε.Ε. είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στο Σχέδιο Β, δηλ. να θέσει σε λειτουργία το ταμείο ανάκαμψης χωρίς τη συμμετοχή της Ουγγαρίας και της Πολωνίας. Υπό αυτό το σενάριο, οι επιχορηγήσεις και τα δάνεια του ταμείου ανάκαμψης θα δοθούν μόνο στις 25 χώρες μέλη, χωρίς τις δύο παραπάνω χώρες. Επίσης, σημαίνει ότι το επταετές πλαίσιο του κοινοτικού προϋπολογισμού θα παραμείνει μπλοκαρισμένο και ότι η Ε.Ε. θα αναγκαστεί να χρηματοδοτήσει τις ανάγκες της μέσω ενός έκτακτου προύπολογισμού για το 2021, που θα σταματήσει τις δαπάνες σε νέα προγράμματα και θα «κόψει» κονδύλια ακόμη και για τα υπάρχοντα. 
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Κομισιόν στη Βουδαπέστη, ο προϋπολογισμός της Ουγγαρίας θα λάμβανε τουλάχιστον 4 δισ.ευρώ από το ταμείο ανάκαμψης. Επίσης, σύμφωνα με πηγή της Κομισιόν, το καθαρό όφελος για την Πολωνία θα ήταν γύρω στα 64,24 δισ.ευρώ. 
Πολλοί συντηρητικοί στην Πολωνία βλέπουν τη σύνδεση των κονδυλίων με τις αρχές του κράτους δικαίου ως ένα πρώτο βήμα για να αναγκαστεί η χώρα να δεχθεί φιλελεύθερες πολιτικές και σε άλλους τομείς. Η κυβέρνηση του Ορμπάν στην Ουγγαρία έχει συνδέσει το θέμα με τη μετανάστευση, εντείνοντας την ρητορική της κατά της μετανάστευσης και διαμηνύοντας ότι οι Βρυξέλλες θέλουν να υποχρεώσουν την χώρα του να δεχθεί μετανάστες.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News