Κόσμος Τρίτη 8/12/2020, 17:56
ΚΟΣΜΟΣ

Eurasia Group για Τουρκία: Τι θα γίνει με τις κυρώσεις και πότε

φωτ.: Reuters/Francois Lenoir

Οι προσπάθειες της Τουρκίας να αποφύγει ένα δεύτερο γύρο ευρωπαϊκών κυρώσεων για τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο δεν εντυπωσιάζουν τους Ευρωπαίους ηγέτες, εκτιμά η Eurasia Group. Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία γεωπολιτικών ερευνών προβλέπει ότι η Ε.Ε. θα επιβάλει περιορισμένες και οικονομικά ασήμαντες κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας  κατά τη Σύνοδο Κορυφής της 10-11ης Δεκεμβρίου. 

Η κίνηση αυτή δεν θα σταματήσει τις έρευνες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, όμως θα θέσει τις βάσεις ώστε η επόμενη Σύνοδος Κορυφής, του Μαρτίου, να επιβάλει αυστηρότερες και σημαντικότερες κυρώσεις, σε συνδυασμό και με την πιο σκληρή στάση της κυβέρνησης Μπάιντεν προς την Άγκυρα, επισημαίνει η Eurasia. 

Στο επόμενο διάστημα, οι σχέσεις Ε.Ε.-Τουρκίας θα χαρακτηρίζονται από ένα «new normal» με σκαμπανεβάσματα στις εντάσεις στη Μεσόγειο, όπου οι υπάρχουσες συγκρούσεις θα ενταθούν από πιθανές ανακαλύψεις αερίου στις επίμαχες περιοχές. Το σκηνικό  θα συμπληρώνει η συνεργασία  Ε.Ε.-ΗΠΑ καθώς και οι κυρώσεις που θα απομονώσουν περαιτέρω την Τουρκία, πυροδοτώντας απότομες αντιδράσεις από την Άγκυρα, σύμφωνα με την ανάλυση. 

Ο Ερντογάν θα σταθεί τυχερός για τελευταία φορά 

Η Eurasia Group εκτιμά ότι η φορτωμένη ατζέντα της Συνόδου Κορυφής (Brexit, κλίμα και διαπραγματεύσεις για τον κοινοτικό προϋπολογισμό) θα επιτρέψει στον Ερντογάν να σταθεί τυχερός για μία τελευταία φορά, όμως δεν πρόκειται να βγει αλώβητος. Η Άγκυρα θα αποφύγει κάποια σοβαρή τιμωρία, όμως κυρώσεις θα επιβληθούν σε περισσότερους εργαζόμενους της κρατικής ενεργειακής εταιρείας TPAO, σαν μια τελευταία προειδοποίηση. Οι ηγέτες θα θέσουν τις βάσεις για την επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων, οι οποίες αναμένεται να αρχίσουν με τη Σύνοδο της 25-26ης Μαρτίου 2021.

Η υπομονή της Ε.Ε. εξαντλείται 

Η πιο σκληρή γραμμή μέσα στην Ε.Ε. απαιτεί ήδη εμπάργκο όπλων κατά της Τουρκίας, την απαγόρευση της κοινοτικής χρηματοδότησης προς τη χώρα, ακόμα και την αναστολή της τελωνειακής ένωσης, προκειμένου να περιοριστούν οι στρατιωτικές φιλοδοξίες του Ερντογάν και να υπάρξει κόστος για την ήδη εύθραυστη τουρκική οικονομία. Παρότι Ελλάδα, Γαλλία και Κύπρος θα βάλουν τα μέτρα αυτά στο τραπέζι στη Σύνοδο, δεν θα υπάρξει ευρεία στήριξη, επισημαίνει η Eurasia. Αν και υπάρχει γενική απογοήτευση για τις κινήσεις της Τουρκίας από τον Οκτώβριο, οι περισσότεροι Ευρωπαίοι ηγέτες προτιμούν το διάλογο, εξηγεί η εταιρεία γεωπολιτικών αναλύσεων. 

«Τα περιστέρια, με πρώτη τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ισπανία, θα προτείνουν και πάλι ένα ράπισμα στο χέρι και θα χτίσουν ένα συμβιβασμό γύρω από τη μελλοντική τιμωρία», αναφέρει χαρακτηριστικά η Eurasia. Εάν ο Ερντογάν δεν υποχωρήσει έπειτα και από αυτή την προειδοποίηση, θα είναι δύσκολο για τη Μέρκελ και τους άλλους ηγέτες να δώσουν στην Τουρκία και άλλο «ελευθέρας» το Μάρτιο. 

Τότε, η Ε.Ε. θα μπορούσε να επεκτείνει τις κυρώσεις στον τραπεζικό τομέα, τις ασφάλειες, την ενέργεια και τις μεταφορές, ώστε να πάρει στοχευμένα και αποτελεσματικά μέτρα, που θα πλήξουν κυρίως τις ενεργειακές φιλοδοξίες του Ερντογάν. 

Ο Εντογάν θα απαντήσει 

Ο Ερντογάν δεν θα αποδεχθεί τις κυρώσεις σιωπηλά, εκτιμά η Eurasia. Θα χρησιμοποιήσει την ευκαιρία αυτή για να κερδίσει πόντους στο εσωτερικό, με το άμεσο αποτέλεσμα να είναι πρόσθετες τουρκικές έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο. Μετά, θα δηλητηριάσει τις προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών για την Κύπρο. 

Όμως, μέσα στο 2021, ο Ερντογάν θα πρέπει να ζυγίσει το κόστος των πολιτικών του στην Ανατολική Μεσόγειο, αναφέρει η ανάλυση. Εσωτερικά, δεν μπορεί να εγκαταλείψει το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας», αλλά διεθνώς, δεν μπορεί να απομονώσει περισσότερο την Τουρκία, καθώς οι ισορροπίες δυνάμεων στην Ευρώπη αλλάζουν και ο Τζο Μπάιντεν μπαίνει στο Λευκό Οίκο. «Επομένως, έπειτα από ένα αρχικό ξέσπασμα, ο Ερντογάν αναμένεται να μετριάσει με πραγματισμό τη στάση του, αλλά όχι να επιστρέψει στην αγκαλιά της Δύσης», πιστεύει η Eurasia. 

Κ. Σαμ. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News