Κόσμος Τετάρτη 13/10/2021, 18:16
ΚΟΣΜΟΣ

Focus Bari: Δεν έχουν την πρωτιά οι Έλληνες στο φαγητό και το ποτό

Focus Bari: Δεν έχουν την πρωτιά οι Έλληνες στο φαγητό και το ποτό

Βαθιά εμποτισμένη στην ελληνική κουλτούρα είναι η κατανάλωση αλκοόλ, καθώς και τα τραπέζια για φαγητό, όπως διαφαίνεται και μέσα από σχετική έκθεση της Focus Bari. Ωστόσο, μεταξύ των 22 χωρών που εξετάζονται φαίνεται πως ορισμένα κράτη προσδίδουν ακόμη υψηλότερη αξία σε αυτές τις συνήθειες.

Μάλιστα, όσον αφορά το ποσοστό των ανθρώπων που καταναλώνουν αλκοολούχα ποτά, η Ελλάδα κατατάσσεται 13η με ποσοστό 64% πετυχαίνοντας ακριβώς τον μέσο όρο, ενώ πρώτη βρίσκεται η Ελβετία (88%), η Πολωνία (87%) και η Ρουμανία (85%). Στην τέταρτη θέση με ποσοστό 83% βρίσκονται ο Παναμάς και η Ιταλία. Ωστόσο, εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι το 37% των Ελλήνων που καταναλώνουν αλκοόλ πίνουν στο σπίτι και όχι μόνο όταν βγαίνουν τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 54% για τους Ιταλούς.

Focus Bari: Δεν έχουν την πρωτιά οι Έλληνες στο φαγητό και το ποτό-1

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 13% των Ελλήνων δηλώνει πως καταναλώνει συχνότερα αλκοόλ από την επέλαση της πανδημίας, το 49% δηλώνει ότι πίνει στα ίδια περίπου επίπεδα και το 38% λιγότερο.

Η Μεσογειακή κουλτούρα της εξόδου για ποτό ή για καφέ διαφαίνεται και μέσα από τα ευρήματα της έρευνας, αφού το 47% των Ιταλών βγαίνουν τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Ακολουθεί η Ισπανία με 43% και η Ελλάδα με 31% των κατοίκων να βγαίνουν σε μπαρ ή καφετέριες κάθε εβομάδα.

Φαγητό

Πολύ ψηλά στη λίστα μετά την Ιταλία και την Κίνα βρίσκεται η Ελλάδα όσον αφορά τις εξόδους για φαγητό. Πιο συγκεκριμένα περισσότερο από το ένα πέμπτο των Ελλήνων (22%) βγαίνει τουλάχιστον μία φορά το μήνα για φαγητό, το οποίο ξεπερνά κατά πολύ τον μέσο όρο των 22 χωρών στο 13%. Ωστόσο, απέχθεια φαίνεται να δείχνουν οι Έλληνες στο fast food, καθώς μόλις το 8% τρώει σε τέτοιες αλυσίδες συχνότερα από μία φορά την εβδομάδα.

Βέβαια, σύμφωνα με την έκθεση της FocusBari, το ένα τρίτο των Ελλήνων (33%) παραγγέλνει φαγητό τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Επίσης, η συνήθεια αυτή φαίνεται πως δεν έχει αλλάξει, αφού μόλις το 17% δηλώνει πως παραγγέλνει συχνότερα από την επέλαση της πανδημίας. Ωστόσο, η αλλαγή που υπήρξε από το Μάρτιο του 2020 είναι ότι το 38% των Ελλήνων δήλωσε ότι μαγειρεύει περισσότερο στο σπίτι του σε σχέση με την προ πανδημική περίοδο.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News