Κόσμος Τρίτη 12/10/2021, 21:46
ΚΟΣΜΟΣ

Η ιστορία επαναλαμβάνεται: Ανοίγει ήδη η ψαλίδα και με τα φάρμακα της Covid-19

Η ιστορία επαναλαμβάνεται: Ανοίγει ήδη η ψαλίδα και με τα φάρμακα της Covid-19

Ανισότητα και στην πρόσβαση στα φάρμακα κατά του κορωνοϊού προμηνύουν οι κινήσεις ορισμένων κρατών να εξασφαλίσουν με προπαραγγελίες το φάρμακο της Merck. Όπως συνέβη και με τα εμβόλια κατά της Covid-19, με τις φτωχές χώρες να έχουν μείνει πολλά βήματα πίσω, αναδύονται ανησυχίες και για την ανισότητα σχετικά με τη διοχέτευση των φαρμάκων, μόλις μία ημέρα μετά την αίτηση της Merck στον FDA.

H φαμακευτική εταιρεία έχει πάρει μέτρα, προκειμένου να διασφαλίσει τη δίκαιη χορήγηση του φαρμάκου σε ολόκληρο τον κόσμο. Ειδικότερα, έχει προβλέψει την αδειοδότηση φαρμακευτικών για κατασκευή του φαρμάκου της, ενώ επίσης προγραμματίζει την αύξηση της παραγωγής με την έγκριση από τον αμερικανικό οργανισμό τροφίμων και φαρμάκων.

Διαβάστε επίσης: Merck: Yπέβαλε αίτημα έκτακτης χρήσης του φαρμάκου για τον κορωνοϊό

Παρόλα αυτά, ορισμένες χώρες με υψηλό και μέσο κατά κεφαλήν εισόδημα, μεταξύ αυτών η Αυστραλία, η Σιγκαπούρη, η Μαλαισία, η Ταϊλάνδη και οι ΗΠΑ είτε έχουν ήδη εξασφαλίσει την παραλαβή του φαρμάκου είτε έχουν ξεκινήσει τις σχετικές συζητήσεις.

Ανησυχίες

Οι χώρες που ακόμη δεν έχουν παραλάβει επαρκείς δόσεις εμβολίων της Covid-19 ενδέχεται να μείνουν ξανά πίσω στις νέες θεραπείες κατά του ιού.

Επίσης, μία παγκόσμια πρωτοβουλία για χορήγηση του φαρμάκου στις αναπτυσσόμενες χώρες ενδέχεται να έχει την ίδια κατάληξη με την προσπάθεια της Covax, σύμφωνα με ανεξάρτητη έρευνα υπό την εποπτεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

«Οι χώρες που δεν έχουν ευρεία πρόβαση σε εμβόλια είναι ακριβώς αυτές που θα απαιτείται επειγόντως η χορήγηση φαρμάκων», τόνισε στο Bloomberg η Suerie Moon, συνδιευθύντρια του Global Health Centre στο Graduate Institute of International and Development Studies της Γενεύης.’

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News