Κόσμος Τρίτη 12/10/2021, 20:53
ΕΚΛΟΓΕΣ

Γερμανία: SPD, Πράσινοι και FDP αρχίζουν διαπραγματεύσεις

Γερμανία: SPD, Πράσινοι και FDP αρχίζουν διαπραγματεύσεις

Την Παρασκευή τα κόμματα αποφασίζουν για την έναρξη διαπραγματεύσεων για το σχηματισμό κυβέρνησης. Καλό κλίμα παρά τις διαφορές στις διερευνητικές συνομιλίες.

Στο Βερολίνο ολοκληρώθηκε ο τρίτος γύρος των διερευνητικών επαφών Σοσιαλδημοκρατών, Πράσινων και Φιλελεύθερων. Μιλώντας το μεσημέρι στους δημοσιογράφους οι ΓΓ των τριών κομμάτων χαρακτήρισαν τις συνομιλίες “καλές”, “εντατικές” και “εποικοδομητικές”, αν και σε σειρά θεμάτων εξακολουθεί να επικρατεί διάσταση απόψεων. Ενώ απέφυγε, όπως και οι ομόλογοί του, να αναφερθεί σε συγκεκριμένα ζητήματα που έχουν συζητηθεί στις συνομιλίες, ο ΓΓ των Πρασίνων Μίχαελ Κέλερ διαβεβαίωσε ότι ο αριθμός των επίμαχων θεμάτων έχει μειωθεί.

Πάντως, κατά τα φαινόμενα, από τις μέχρι στιγμής διαβουλεύσεις τα τρία κόμματα έχουν σχηματίσει την εντύπωση πως οι διαφορές μπορούν να γεφυρωθούν: οι ΓΓ έχουν αναλάβει να προετοιμάσουν της επόμενες δύο ημέρες ένα κείμενο που θα αποτελέσει τη βάση για την απόφαση έναρξης διαπραγματεύσεων με στόχο το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού. “Οι επόμενες δύο ημέρες θα είναι αποφασιστικές”, τόνισε ο ΓΓ του SPD Λαρς Κλίνγκμπαϊλ. “Θα αξιολογήσουμε τις διαβουλεύσεις των τελευταίων ημερών και θα καταγράψουμε αυτά που όλοι μας μπορούμε να στηρίξουμε”, δήλωσε ο ΓΓ των Φιλελευθέρων Φόλκερ Βίσινγκ. Το ζητούμενο είναι να ξεπεραστούν τα εμπόδια σε σημαντικά ζητήματα. Από τα προγράμματα των τριών κομμάτων προκύπτει ότι τα κρίσιμα ζητήματα, στα οποία επικρατούν σημαντικές διαφορές, αφορούν κυρίως τη φορολόγηση των υψηλών εισοδημάτων, το εύρος των μέτρων για την προστασία του κλίματος, την άμυνα, την κοινωνική πολιτική αλλά και το μελλοντικό ρόλο της ΕΕ.

Τα επόμενα βήματα

Το κείμενο που θα προετοιμαστεί από τους ΓΓ θα συζητηθεί στην επόμενη κανονική διερευνητική συνάντηση την Παρασκευή. Σε αυτή θα συμμετέχει και ο υποψήφιος καγκελάριος των Σοσιαλδημοκρατών Όλαφ Σολτς, ο οποίος έχει αναχωρήσει για την Ουάσιγκτον όπου θα συμμετέχει σε σειρά διεθνών συσκέψεων υπουργών Οικονομικών. Σε περίπτωση που την Παρασκευή οι αντιπροσωπείες του SPD, των Πρασίνων και των Φιλελευθέρων συμφωνήσουν, η πρόταση για την έναρξη διαπραγματεύσεων για το σχηματισμό κυβέρνησης θα συζητηθεί στα εκάστοτε αρμόδια κομματικά όργανα. Στους Σοσιαλδημοκράτες και τους Φιλελεύθερους θα αποφασίσουν τα προεδρεία, ενώ οι Πράσινοι θα πρέπει να συγκαλέσουν το “Συμβούλιο των Κρατιδίων”. Όπως διαβεβαίωσε ο ΓΓ του κόμματος Μίχαελ Κέλερ το σώμα αυτό μπορεί να συνέλθει “πολύ γρήγορα”. Πάντως, δεν θα πρέπει να αποκλείεται οι διαπραγματεύσεις να ξεκινήσουν ακόμη και την ερχόμενη εβδομάδα.

Πηγή: DW

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News