Κόσμος Δευτέρα 11/10/2021, 10:10
ΚΟΣΜΟΣ

Δεν φοβάται «Polexit» ο Μπρετόν

Δεν φοβάται «Polexit» ο Μπρετόν

Το ενδεχόμενο «Polexit» απέκλεισε ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, Τιερί Μπρετόν. «Περιμένουμε μια γραπτή απόφαση (…) και μετά θα την αναλύσουμε (…) Δεν πιστεύω ούτε για ένα δευτερόλεπτο ότι θα υπάρξει “Polexit”» δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter. 

Περισσότεροι από 100.000 πολίτες διαδήλωσαν την Κυριακή σε όλη την Πολωνία υπέρ της παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ένωση και κατά της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας που έκρινε πρόσφατα ότι ορισμένα άρθρα των ευρωπαϊκών συνθηκών παραβιάζουν το πολωνικό Σύνταγμα. 

Η απόφαση εντείνει τη σύγκρουση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Βαρσοβίας για τη μεταρρύθμιση του πολωνικού δικαστικού συστήματος. Ευρωπαίοι πολιτικοί εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους, καθώς θεωρούν ότι η κίνηση αυτή υπονομεύει τα νομικά θεμέλια πάνω στα οποία στηρίζονται τα 27 κράτη – μέλη.

Ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και ηγέτης της πολωνικής αντιπολίτευσης Ντόναλντ Τουσκ απηύθυνε κάλεσμα συμμετοχής στις διαδηλώσεις. Μιλώντας στους διαδηλωτές κατηγόρησε το κυβερνών κόμμα PiS ότι θέλει να οδηγήσει τη χώρα εκτός Ε.Ε.. «Η θέση της Πολωνίας είναι στην Ευρώπη» υπογράμμισε.

Με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News