Κόσμος Κυριακή 10/10/2021, 22:44
ΚΟΣΜΟΣ

Πολωνία: Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν υπέρ της Ε.Ε.

Στη Βαρσοβία, οι διαδηλωτές κρατούσαν σημαίες της Πολωνίας και της Ε.Ε. φωνάζοντας «Μένουμε», «Θα μείνουμε», «Είμαστε Ευρώπη»

Πολωνία: Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν υπέρ της Ε.Ε.

Δεκάδες χιλιάδες Πολωνοί σε όλη τη χώρα διαδήλωσαν σήμερα κατά μιας αμφιλεγόμενης απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου και υπέρ της παραμονής της χώρας τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στη Βαρσοβία, οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία του Κάστρου. Κρατούσαν σημαίες της Πολωνίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης φωνάζοντας «Μένουμε», «Θα μείνουμε», «Είμαστε Ευρώπη».

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης στο Γκντανσκ, το Πόζναν, την Κρακοβία και σε πολλές άλλες πόλεις. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, διαδηλώσεις έγιναν σε περισσότερες από 100 πόλεις σε όλη τη χώρα και σε αρκετές πόλεις στο εξωτερικό.

Ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και ηγέτης της πολωνικής αντιπολίτευσης Ντόναλντ Τουσκ απηύθυνε κάλεσμα για τις διαδηλώσεις.

Μιλώντας στους διαδηλωτές μπροστά στο Βασιλικό Κάστρο της Βαρσοβίας, ο Τουσκ κατηγόρησε το συντηρητικό κυβερνών κόμμα PiS ότι θέλει να οδηγήσει τη χώρα εκτός ΕΕ.

«Η θέση της Πολωνίας είναι στην Ευρώπη», είπε ο Τουσκ, «θα νικήσουμε επειδή είμαστε η πλειοψηφία».

«Γνωρίζουμε γιατί θέλουν να φύγουν (από την Ε.Ε.) … ώστε να μπορούν να παραβιάζουν τους δημοκρατικούς κανόνες χωρίς τιμωρία», δήλωσε.

Σημειώνεται ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας αποφάσισε πρόσφατα ότι ορισμένα άρθρα των Ευρωπαϊκών Συνθηκών παραβιάζουν το πολωνικό Σύνταγμα. Δίνει επομένως προτεραιότητα στο εθνικό δίκαιο έναντι του δικαίου της Ε.Ε.

Η εν λόγω απόφαση έχει δεχθεί επικρίσεις από Ευρωπαίους πολιτικούς, οι οποίοι έχουν εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους, καθώς θεωρούν ότι η κίνηση αυτή υπονομεύει τα νομικά θεμέλια πάνω στα οποία στηρίζονται τα 27 κράτη – μέλη του μπλοκ.

Η εθνικιστική κυβέρνηση του συντηρητικού κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) δήλωσε από την πλευρά της ότι δεν έχει σχέδια για “Polexit”.

Το PiS αναδιαρθρώνει τη δικαιοσύνη εδώ και χρόνια και οι επικριτές κατηγορούν το κόμμα ότι ασκεί πίεση στους δικαστές.

Moneyreview.gr, με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News