Κόσμος Σάββατο 9/10/2021, 19:20
ΚΟΣΜΟΣ

Πολωνικό ΥΠΕΞ: Η χώρα θα συνεχίσει να σέβεται το ευρωπαϊκό δίκαιο

Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου βύθισε την Ε.Ε. σε υπαρξιακή κρίση και ήγειρε την πιθανότητα αποχώρησης της Πολωνίας από το μπλοκ

Πολωνικό ΥΠΕΞ: Η χώρα θα συνεχίσει να σέβεται το ευρωπαϊκό δίκαιο

Η Πολωνία θα συνεχίσει να σέβεται το ευρωπαϊκό δίκαιο, ανακοίνωσε σήμερα το πολωνικό υπουργείο Εξωτερικών, μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας, σχετικά με την αρχή της υπεροχής του ευρωπαϊκού δικαίου, ότι τα άρθρα 1 και 19 της Συνθήκης της Ε.Ε. δεν είναι συμβατά με το πολωνικό Σύνταγμα.

Η απόφαση βύθισε την Παρασκευή την Ε.Ε. σε υπαρξιακή κρίση και ήγειρε την πιθανότητα αποχώρησης της Πολωνίας από το μπλοκ των 27.

⇒ Διαβάστε επίσης:

Όρμπαν: Στηρίζει την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Πολωνίας

Σε κοινή τους ανακοίνωση η Γαλλία και η Γερμανία ανέφεραν ότι η Πολωνία έχει ηθική και νομική υποχρέωση να σεβαστεί τους κοινούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία προσχώρησε το 2004.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Πολωνίας απάντησε ότι η χώρα σέβεται το δεσμευτικό διεθνές δίκαιο.

“«Όλες οι υποχρεώσεις που πηγάζουν τόσο από το πρωτογενές όσο και από το δευτερογενές δίκαιο της ΕΕ παραμένουν σε ισχύ και επομένως θα εξακολουθήσουν να γίνονται απολύτως σεβαστές από την Πολωνία. Οι διατάξεις της Συνθήκης για την ΕΕ που αναφέρονται σε αυτή την απόφαση…παραμένουν σε ισχύ. Αυτό που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό είναι μόνο οι μορφές της ερμηνείας ή της εφαρμογής που παραβιάζουν το Σύνταγμα», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.

Moneyreview.gr, με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News