Κόσμος Σάββατο 9/10/2021, 18:32
ΚΟΣΜΟΣ

Ταλιμπάν: Ζητούν από ΗΠΑ να άρουν το πάγωμα στα αποθεματικά της κεντρικής τράπεζας του Αφγανιστάν

Μετά την πτώση της Καμπούλ και του υπόλοιπου Αφγανιστάν η Ουάσιγκτον πάγωσε κεφάλαια περίπου 9,5 δις δολαρίων

Ταλιμπάν: Ζητούν από ΗΠΑ να άρουν το πάγωμα στα αποθεματικά της κεντρικής τράπεζας του Αφγανιστάν

Αντιπροσωπεία των Ταλιμπάν ζήτησε το Σάββατο από τις ΗΠΑ να άρουν το πάγωμα που έχουν επιβάλει στα αποθεματικά της κεντρικής τράπεζας του Αφγανιστάν σε συνάντησή που είχε με αντιπροσωπεία των ΗΠΑ στην Ντόχα, όπως δήλωσε στο Al-Jazeera ο εκτελών χρέη ΥΠΕΞ του Αφγανιστάν.

Μετά την πτώση της Καμπούλ και του υπόλοιπου Αφγανιστάν η Ουάσιγκτον πάγωσε κεφάλαια περίπου 9,5 δις δολαρίων που ανήκουν στην κεντρική τράπεζα του Αφγανιστάν (Da Afghanistan Bank ή DAB) και σταμάτησε τη μεταφορά πολλών εκατομμυρίων δολαρίων σε μετρητά προς τη χώρα, προκειμένου να μην καταλήξουν όλα αυτά τα χρήματα στους Ταλιμπάν.

Ο Αφγανός υπουργός Αμίρ Καν Μουτακί δήλωσε επίσης ότι η Ουάσιγκτον θα προσφέρει στους Αφγανούς εμβόλια κατά της Covid-19, σύμφωνα με το Αλ Τζαζίρα, έπειτα από τις πρώτες εκ του σύνεγγυς συνομιλίες σε ανώτερο επίπεδο μεταξύ των δύο πλευρών από τον περασμένο Αύγουστο.

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι η αφγανική αντιπροσωπεία και Αμερικανοί αξιωματούχοι συζήτησαν για «μια νέα σελίδα» στις σχέσεις των δύο χωρών, οι οποίες υπήρξαν εχθροί στη διάρκεια της 20ετούς αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στο Αφγανιστάν.

Μιλώντας νωρίτερα στο πρακτορείο Reuters από την Ουάσιγκτον ένας Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι ενώ υπάρχει βελτίωση αναφορικά με τις ανθρωπιστικές οργανώσεις ως προς την πρόσβασή τους σε κάποιες περιοχές όπου δεν έχουν μεταβεί εδώ και μια δεκαετία, τα προβλήματα παραμένουν.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η αμερικανική αντιπροσωπεία στις συνομιλίες στην Ντόχα θα πιέσει τους Ταλιμπάν να βελτιώσουν την κατάσταση.

Από την πλευρά του ο Μουτακί επισήμανε και ο ίδιος ότι στο επίκεντρο της συνάντησης βρίσκεται, από την πλευρά του Αφγανιστάν, η ανθρωπιστική βοήθεια και η εφαρμογή της συμφωνίας της Ντόχα.

Πρόσθεσε ακόμη ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν σήμερα και αύριο.

Σύμφωνα με τον Μουτακί, η αφγανική αντιπροσωπεία θα συναντηθεί με εκπροσώπους της ΕΕ για να συζητήσει για τις τελευταίες εξελίξεις χωρίς ωστόσο να αναφέρει πότε θα γίνει αυτή η συνάντηση.

Moneyreview.gr, με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News