Κόσμος Σάββατο 9/10/2021, 17:58
ΚΟΣΜΟΣ

Τσεχία: Το κυβερνών λαϊκιστικό κίνημα ΑΝΟ φέρεται να κερδίζει τις εκλογές

Το κυβερνών λαϊκιστικό κίνημα ΑΝΟ του Τσέχου πρωθυπουργού Αντρέι Μπάμπις φαίνεται ότι οδεύει προς εκλογική νίκη

Τσεχία: Το κυβερνών λαϊκιστικό κίνημα ΑΝΟ φέρεται να κερδίζει τις εκλογές

Το κυβερνών λαϊκιστικό κίνημα ΑΝΟ του Τσέχου πρωθυπουργού Αντρέι Μπάμπις φαίνεται ότι οδεύει προς εκλογική νίκη σήμερα, σύμφωνα με τα μερικά αποτελέσματα και τις προβλέψεις μετά την ολοκλήρωση των βουλευτικών εκλογών.

Δεν είναι ωστόσο σαφές αν ο δισεκατομμυριούχος ηγέτης της χώρας θα εξασφαλίσει πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Η ψηφοφορία διενεργήθηκε χθες και σήμερα μέχρι το μεσημέρι.

Το τσεχικό δίκτυο CNN Prima News προέβλεψε ότι το ΑΝΟ θα κερδίσει τις εκλογές με 27,8% των ψήφων, ακολουθούμενο από δύο συμμαχίες της αντιπολίτευσης που έχουν δεσμευτεί να συνεργαστούν για να ρίξουν το ΑΝΟ: την κεντροδεξιά συμμαχία «Μαζί» με 26,4% και την φιλελεύθερη συμμαχία Πειρατές/Δήμαρχοι με 15%.

Τα αποτελέσματα από το 43% των καταμετρημένων περιφερειών εμφανίζουν μέχρι στιγμής το ΑΝΟ με 29,9%, το «Μαζί» με 24,2% και το Πειρατές/Δήμαρχοι με 13,8%.

Τα πρώτα αποτελέσματα συνήθως προέρχονται από μικρότερες, επαρχιακές εκλογικές περιφέρειες, οι οποίες στο παρελθόν ψήφιζαν περισσότερο υπέρ του ΑΝΟ σε σχέση με τους ψηφοφόρους των πόλεων.

Η συνολική ισορροπία ανάμεσα στις δύο συμμαχίες της αντιπολίτευσης και πιθανούς εταίρους του ΑΝΟ, και ως εκ τούτου η μορφή της μελλοντικής κυβέρνησης, πιθανόν να κριθεί από τα αποτελέσματα δύο μικρών κομμάτων – τους σοσιαλδημοκράτες και τους κομμουνιστές –  που κινδυνεύουν να μην περάσουν το όριο του 5% για να μπουν στο κοινοβούλιο.

Σημειώνεται ότι οι δύο βασικές συμμαχίες της αντιπολίτευσης αρνούνται να συνεργαστούν με τον Μπάμπις εξαιτίας της απαράδεκτης, όπως την χαρακτηρίζουν, σύγκρουσης συμφερόντων που συνδέεται με την κολοσσιαία επιχείρησή του την οποία είχε δημιουργήσει προτού εισέλθει στην πολιτική.

Moneyreview.gr, με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News