Κόσμος Πέμπτη 7/10/2021, 22:16
ΚΟΣΜΟΣ

WSJ: Αμερικανοί στρατιωτικοί εκπαιδεύουν κρυφά το στρατό της Ταϊβάν

WSJ: Αμερικανοί στρατιωτικοί εκπαιδεύουν κρυφά το στρατό της Ταϊβάν

Αμερικανοί στρατιωτικοί εκπαιδεύουν κρυφά τον στρατό της Ταϊβάν «εδώ και τουλάχιστον έναν χρόνο» με σκοπό να ενισχύσουν την άμυνα του νησιού απέναντι στην Κίνα και με κίνδυνο να προκαλέσουν την οργή του Πεκίνου, υποστηρίζει σε σημερινό δημοσίευμά της η εφημερίδα Wall Street Journal.

Περίπου 20 στρατιωτικοί των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων και μια ομάδα πεζοναυτών εκπαιδεύουν μικρές μονάδες του στρατού ξηράς και του πολεμικού ναυτικού της Ταϊβάν, γράφει η εφημερίδα επικαλούμενη επίσημες αλλά ανώνυμες αμερικανικές πηγές.

Το Πεντάγωνο δεν διέψευσε το δημοσίευμα.

«Δεν έχω να κάνω κάποιο σχόλιο αναφορικά με τις επιχειρήσεις, την ανάπτυξη ή συγκεκριμένη εκπαίδευση, αλλά θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι η στήριξή μας στην Ταϊβάν και οι αμυντικοί δεσμοί μας με το νησί είναι αντίστοιχοι με την απειλή που συνιστά σήμερα η Κίνα», ανέφερε ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας, ο Τζον Σαπλ. «Καλούμε το Πεκίνο σε τηρήσει τις δεσμεύσεις του όσον αφορά την ειρηνική επίλυση των διαφορών» μεταξύ Κίνας και Ταϊβάν, πρόσθεσε.

Η WSJ φαίνεται να επιβεβαιώνει τις πληροφορίες που είχαν δημοσιευτεί πέρσι τον Νοέμβριο στον Τύπο της Ταϊβάν. Τότε είχε αναφερθεί ότι έφτασαν στο νησί πεζοναύτες και άνδρες των ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ για να εκπαιδεύσουν τον ταϊβανέζικο στρατό στις αμφίβιες επιχειρήσεις. Οι πληροφορίες αυτές ωστόσο είχαν διαψευστεί, τόσο από την Ουάσινγκτον όσο και από την Ταϊπέι. Και οι δύο πλευρές υπενθύμισαν τότε ότι απλώς συνεργάζονται στον αμυντικό τομέα.

Ένα βίντεο που δημοσιοποιήθηκε πέρσι από τον αμερικανικό στρατό έδειχνε Αμερικανούς στρατιώτες να συμμετέχουν, στο πλευρό των Ταϊβανέζων, στη στρατιωτική άσκηση Balance Tamper στην Ταϊβάν.

Πηγή: WSJ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News