Κόσμος Τετάρτη 6/10/2021, 21:54
ΚΟΣΜΟΣ

Ιστορικό επίτευγμα της ιατρικής: Ξεκινούν οι εμβολιασμοί κατά της ελονοσίας

Ιστορικό επίτευγμα της ιατρικής: Ξεκινούν οι εμβολιασμοί κατά της ελονοσίας

Τα παιδιά στο μεγαλύτερο τμήμα της Αφρικής πρόκειται να εμβολιαστούν κατά της ελονοσίας, ιστορικό γεγονός στη μάχη κατά της παιδικής θνησιμότητας στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Η ανάπτυξη του εμβολίου έπειτα από έναν περίπου έναν αιώνα προσπαθειών αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ιατρικής, καθώς η ελονοσία αποτέλεσε αιτία για τον θάνατο χιλιάδων παιδιών και βρεφών. 

Εμβόλιο

Το εμβόλιο «RTS,S» απεδείχθη αποτελεσματικό προ έξι ετών. Μετά την επιτυχή εξέλιξη σε κλινικές δοκιμές στη Γκάνα, την Κένυα και το Μαλάουι, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι το εμβόλιο θα πρέπει να ξεκινήσει να διοχετευτεί σε ολόκληρη την υποσαχάρια Αφρική και σε άλλες περιοχές με μέση έως υψηλή μεταδοτικότητα της νόσου.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus, έκανε λόγο για «ιστορική στιγμή». Το επί μακρόν αναμενόμενο εμβόλιο της ελονοσίας για τα παιδιά, συνιστά επίτευγμα της επιστήμης, για την παιδική υγεία και τον έλεγχο της νόσου. Πρόκειται να σώσει δεκάδες χιλιάδες ζωές κάθε χρόνο».

Η ελονοσία, ένα παράσιτο μεταδιδόμενο από κουνούπια που εισβάλλει και καταστρέφει τα κύτταρα του αίματος, προκάλεσε μόνο το 2019 στην Αφρική 260.000 θανάτους σε παιδιά.

Ανοσία

Για να χτιστεί ανοσία απαιτείται να παρέλθουν χρόνια και επαναλαμβανόμενες μολύνσεις, αλλά ακόμη και αυτό απλώς μειώνει τις πιθανότητες βαριάς νόσησης. Υπάρχουν εξάλλου περισσότεροι από 100 τύποι του παρασίτου της μαλάριας. Το εμβόλιο «RTS,S» στοχεύει εκείνον που είναι πιο θανατηφόρος και κοινός στην Αφρική, τον «Plasmodium falciparum».

Σχετικές έρευνες που δημοσιεύτηκαν το 2015 κατέδειξαν ότι το εμβόλιο θα μπορούσε να αποτρέψει περίπου τέσσερα στα 10 κρούσματα ελονοσίας, τρεις στις 10 σοβαρές περιπτώσεις, καθώς και να μειώσει στο ένα τρίτο τον αριθμό των παιδιών που θα χρειάζονται μετάγγιση αίματος. 

Παραμένουν ωστόσο αμφιβολίες σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου στον πραγματικό κόσμο καθώς απαιτεί τέσσερις δόσεις για τη δημιουργία επαρκών αντισωμάτων. Οι πρώτες τρεις δίδονται με διαφορά ενός μήνα στον 5ο, 6ο και 7ο μήνα της ζωής του παιδιού ενώ στον 18ο μήνα απαιτείται μία τέταρτη ενισχυτική δόση.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News