Κόσμος Τετάρτη 6/10/2021, 16:27
ΚΟΣΜΟΣ

Παγώνει η διεύρυνση της Ε.Ε. στα Βαλκάνια – Ανοίγει η πόρτα σε Κίνα, Ρωσία

Παγώνει η διεύρυνση της Ε.Ε. στα Βαλκάνια – Ανοίγει η πόρτα σε Κίνα, Ρωσία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ξόδεψε χρόνια και δισεκατομμύρια ευρώ προετοιμάζοντας τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων για την ένταξη στο μπλοκ – μία προσπάθεια που στήριζαν και οι ΗΠΑ με την ελπίδα ότι θα διασφαλίσει τη σταθερότητα σε μία περιοχή, που υποφέρει από πολιτική ρευστότητα και σποραδική βία. Ωστόσο καθώς οι ηγέτες της ΕΕ συναντούν σήμερα τους ομολόγους τους αυτών των χωρών είναι σαφές πως το όνειρο της ένταξης μετατίθεται για αργότερα στο μέλλον, αντί να έρχεται πιο κοντά. 

Όπως επισημαίνει σε ρεπορτάζ της η Wall Street Journal πολλοί στην Ευρώπη, αλλά και στους κόλπους της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν ανησυχούν ότι το πάγωμα της διεύρυνσης της Ε.Ε. προς τα Βαλκάνια ανοίγει διάπλατα την πόρτα σε αντιπάλους, όπως η Ρωσία και η Κίνα, που συστηματικά τα τελευταία χρόνια προωθούν τα οικονομικά τους συμφέροντα και την επιρροή τους στην περιοχή. 

Σε τηλεδιάσκεψη με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο Μπάιντεν «επαναβεβαίωσε την ισχυρή στήριξη στη διαδικασία ένταξης των χωρών της περιοχής», όπως ανέφερε ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωσή του. Ωστόσο η κοινή γνώμη στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης εμφανίζεται ολοένα και πιο εχθρική στην προοπτική της διεύρυνσης. Οι ιστορικές διαμάχες ανάμεσα σε ορισμένα κράτη – μέλη και τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες σε συνδυασμό με αυξανόμενες εντάσεις στην περιοχή έχουν πυροδοτήσει κόπωση. 

«Η διεύρυνση της Ε.Ε. είναι ουσιαστικά νεκρή στα Δυτικά Βαλκάνια ή τουλάχιστον έχει μπει στον πάγο» λέει ο Πέτριτ Σελίμι, πρώην υπουργός Εξωτερικών του Κοσόβου. «Οι πολιτικοί στις χώρες της Βόρειας και Δυτικής Ευρώπης αυτή τη στιγμή δεν θέλουν να προωθήσουν τη διεύρυνση» προσθέτει. Η ψυχρή αντιμετώπιση από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ιδιαίτερα επώδυνη για κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ, όπως η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία, των οποίων οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις έχουν επανειλημμένα καθυστερήσει παρά το γεγονός ότι οι Βρυξέλλες υποστηρίζουν πως είναι τεχνικά έτοιμες. 

Η Ε.Ε. είναι σε ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη Σερβία και το Μαυροβούνιο, αλλά ελάχιστη πρόοδος έχει σημειωθεί. Οι υπεσχημένες διαπραγματεύσεις με Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία έχουν μπλοκάρει, αρχικά από τη Γαλλία και στη συνέχεια από τη Βουλγαρία. Το Κόσοβο και η Βοσνία δεν είναι καν κοντά στην έναρξη διαπραγματεύσεων. 

Με τις προοπτικές της ένταξης να θολώνουν, ορισμένοι ανησυχούν πως η Σερβία θα διολισθήσει στον αυταρχισμό υπό τον Αλεξάντερ Βούτσιτς, ενώ θα έρθει ακόμη πιο κοντά στην Κίνα, η οποία έχει δώσει κεντρικό ρόλο στα Βαλκάνια στον νέο δρόμο του Μεταξιού, που επισήμως ονομάζεται Μία Ζώνη – Ένας Δρόμος. Και ενώ αυτό είναι μία προοπτική που φοβίζει τους Ευρωπαίους, εξίσου πολύ φοβούνται αρκετοί όπως φαίνεται και το τι θα σημαίνει η αύξηση των κρατών μελών για το μέλλον της Ένωσης. Η Γαλλία έχει επανειλημμένα υποστηρίξει ότι μία νέα διεύρυνση θα καθιστούσε σχεδόν αδύνατη τη λήψη αποφάσεων. 

Να θυμίσουμε ότι η Ε.Ε. των 15 υποδέχθηκε 10 νέα μέλη (μεταξύ των οποίων και την Κύπρο το 2004), τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία το 2007 και την Κροατία το 2013. Η Ε.Ε. των 28 έγινε Ε.Ε. των 27, όταν η Βρετανία αποφάσισε την αποχώρησή της από την κοινότητα. 

moneyreview.gr 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News