Κόσμος Τετάρτη 6/10/2021, 13:21
ΚΟΣΜΟΣ

Σε δύο επιστήμονες το Νόμπελ Χημείας – Για ποιον λόγο διακρίθηκαν

Σε δύο επιστήμονες το Νόμπελ Χημείας – Για ποιον λόγο διακρίθηκαν

Σε δύο επιστήμονες δόθηκε το φετινό Νόμπελ Χημείας, με τη σουηδική ακαδημία να βραβεύει την έρευνά τους για έναν νέο τρόπο δημιουργίας μορίων, ο οποίος είναι γνωστός και ως «ασύμμετρη οργανοκατάλυση».

Ο λόγος για τον Γερμανό Benjamin List από το Ινστιτούτο Max Planck, καθώς και τον Σκωτσέζο David W.C. MacMillan από το Πανεπιστήμιο Princeton.

Οι δύο διακριθέντες επιστήμονες θα μοιραστούν το χρηματικό ποσό των 10 εκατ. σουηδικών κορόνων (1,14 εκατ. δολάρια).

Η δουλειά τους έχει ήδη χρησιμοποιηθεί στην παραγωγή νέων φαρμάκων, καθώς και στην κατασκευή μορίων, τα οποία μπορούν να αιχμαλωτίσουν το φως σε ηλιακά κύτταρα.

Συνολικά, 187 διαφορετικοί επιστήμονες έχουν λάβει το Νόμπελ Χημείας, εκ των οποίων μόλις επτά ήταν γυναίκες. Μόνο ένας, παράλληλα, ο Βρετανός Frederick Sanger, έχει κερδίσει δύο φορές το βραβείο (το 1958 και το 1980).

Υπενθυμίζεται ότι περσινοί νικητές του θεσμού ήταν οι Emmanuelle Charpentier και Jennifer A. Doudna, για την ανάπτυξη ενός νέου τρόπου επεξεργασίας γονιδίων, ο οποίος έφερε επανάσταση στη δυνατότητα αλλαγής του DNA.

Μέχρι στιγμής έχουν δοθεί τα Νόμπελ Ιατρικής και Φυσικής, ενώ θα ακολουθήσουν τα Νόμπελ Λογοτεχνίας, Ειρήνης και Οικονομίας.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News