Κόσμος Τρίτη 5/10/2021, 22:07
ΚΟΣΜΟΣ

Μακρόν: Επιβεβαίωσε τη συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο στο τέλος του μήνα

Μακρόν: Επιβεβαίωσε τη συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο στο τέλος του μήνα

Για πρώτη φορά μετά το διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Γαλλίας και ΗΠΑ, οι ηγέτες των δύο κρατών πρόκειται να συναντηθούν στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής των G20 στη Ρώμη στις 30 Οκτωβρίου. Η συνάντηση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν θα πραγματοποιθεί προκειμένου να συσφίξουν τις σχέσεις τους και να ξεπεράσουν τη διπλωματική κρίση που πυροδοτήθηκε από την σύναψη της AUKUS.

«Θα βρεθούμε κατά τη διάρκεια της G20. Πιστεύω ότι είναι η σωστή περίσταση, ώστε να δούμε πώς μπορούμε να συνεργαστούμε ξανά», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος κατά την άφιξή του στη Σλοβενία για την αυριανή Σύνοδο Κορυφής Ε.Ε. – Δυτικών Βαλκανίων. Ο ίδιος σημείωσε ότι η συζήτησή τους θα κινηθεί γύρω από γεγονότα και ότι οι δύο ηγέτες θα προσπαθήσουν να καθορίσουν την εφεξής συνεργατική τους πορεία.

Τηλεφωνική επικοινωνία

Αφότου η Γαλλία ανακάλεσε προσωρινά τον Γάλλο πρέσβη στις ΗΠΑ, οι δύο ηγέτες επικοινώνησαν διά τηλεφώνου στο τέλος Σεπτεμβρίου, όπου έδειξαν ότι μειώθηκαν οι εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών. Όπως μάλιστα ανακοίνωσε ο πρόεδρος Μπάιντεν, οι δύο πρόεδροι επιβεβαίωσαν μεταξύ άλλων τη σημασία της Γαλλικής και Ευρωπαϊκής επιρροής που ασκείται σε στρατηγικό επίπεδο στην ευρύτερη περιοχή Ασίας – Ειρηνικού. «Αναμένω μία διαδικασία ενδελεχών συζητήσεων και τη συνάντηση μαζί του τον Οκτώβριο», επεσήμανε ο Τζο Μπάιντεν.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως ο Γάλλος πρόεδρος σκοπεύει να προωθήσει στους Ευρωπαίους ομολόγους του την πρόταση για ενίσχυση της επιρροής της Ε.Ε. στην περιοχή Ασίας – Ειρηνικού, όπως επεσήμανε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Γαλλίας. Πρόκειται για μέρος της στρατηγικής του (Europe First), σύμφωνα με την οποία προσβλέπει στη μεγαλύτερη στρατηγική αυτονομία της Ε.Ε.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News