Κόσμος Τρίτη 8/12/2020, 09:16
VIDEO

Μία 90χρονη ο πρώτος άνθρωπος παγκοσμίως που έλαβε το εμβόλιο της Pfizer

Μία 90χρονη ο πρώτος άνθρωπος παγκοσμίως που έλαβε το εμβόλιο της Pfizer

Η 90 χρονη Μάργκαρετ Κίναν έγινε ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο, στον οποίο χορηγήθηκε το εμβόλιο της Pfizer εκτός κλινικών δοκιμών. Η Κίναν έκανε το εμβόλιο στις 08:31 (ώρα Ελλάδος) στο τοπικό νοσοκομείο του Κόβεντρι, στην κεντρική Αγγλία, μία εβδομάδα πριν γιορτάσει τα 91α γενέθλιά της. 

«Αισθάνομαι τόσο προνομιούχα, που είμαι ο πρώτος άνθρωπος που εμβολιάζεται κατά της Covid-19» δήλωσε η Κίναν. «Είναι το καλύτερο πρόωρο δώρο γενέθλιων, που θα μπορούσα να έχω, γιατί σημαίνει ότι μπορώ να προσδοκώ να περάσω χρόνο με την οικογένειά μου και φίλους την Πρωτοχρονιά, έχοντας μείνει μόνη για το μεγαλύτερο διάστημα του χρόνου» πρόσθεσε. 

Η Βρετανία άρχισε σήμερα, Τρίτη, τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού με το εμβόλιο των Pfizer/BionTech. Έγινε η πρώτη χώρα στην Δύση, η οποία ενέκρινε το συγκεκριμένο εμβόλιο και προχωρά στον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού, με τους ηλικιωμένους να έχουν προτεραιότητα. 

Περίπου 70 μονάδες υγείας σε ολόκληρη τη χώρα έχουν ετοιμαστεί να εμβολιάσουν τους πολίτες άνω των 80 ετών, ενώ θα στηθούν και ειδικά κέντρα εμβολιασμού. Η Βρετανία παρήγγειλε 40 εκατ. δόσεις του συγκεκριμένου εμβολίου κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να προφυλάξει με αυτό 20 εκατ. ανθρώπους, αφού δύο δόσεις με διαφορά τριών εβδομάδων είναι απαραίτητες. 

Οι ένοικοι και το προσωπικό των οίκων ευγηρίας θα είναι οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν, θα ακολουθήσουν οι υγειονομικοί και οι άνω των 80 ετών και κατόπιν θα συνεχιστεί ο εμβολιασμός κατά φθίνουσα ηλικία. 

Έως την άνοιξη εκτιμάται ότι θα έχουν εμβολιαστεί και οι εννέα κατηγορίες που έχουν οριστεί και περιλαμβάνουν τους επαγγελματίες υγείας, τις ευπαθείς ομάδες και ανθρώπους άνω των 50 ετών. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News