Κόσμος Τρίτη 5/10/2021, 13:30
ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Τουλάχιστον 216.000 παιδιά κακοποιήθηκαν σεξουαλικά από κληρικούς της Καθολικής Εκκλησίας

Γαλλία: Τουλάχιστον 216.000 παιδιά κακοποιήθηκαν σεξουαλικά από κληρικούς της Καθολικής Εκκλησίας

Οι αποκαλύψεις είναι σοκαριστικές. Τουλάχιστον 216.000 παιδιά κακοποιήθηκαν σεξουαλικά από μέλη της Γαλλικής Καθολικής Εκκλησίας από το 1950, όπως έδειξε ανεξάρτητη έρευνα. Ο αριθμός ενδεχομένως μάλιστα να ανέβει στα 330.000 παιδιά, σύμφωνα με το πόρισμα, εάν υπολογιστούν και τα περιστατικά κακοποίησης από λαϊκά μέλη, δηλαδή απλούς εργαζομένους για την Εκκλησία. 

Ο επικεφαλής της έρευνας, Ζαν Μαρκ Σοβέ, σχολίασε ότι «τα δεδομένα αυτά σε συνταράζουν». Ένα από τα θύματα έκανε λόγο για σταθμό στην ιστορία της Γαλλίας, επισημαίνοντας ότι έφτασε επιτέλους η στιγμή για την Καθολική Εκκλησία να κάνει μία ουσιαστική αποτίμηση των πράξεών της. Η δημοσίευση της έκθεσης είναι το πιο πρόσφατο επεισόδιο σε μία σειρά σκανδάλων σεξουαλικής κακοποίησης που δοκιμάζουν την Καθολική Εκκλησία εδώ και χρόνια. 

Την έρευνα είχε ζητήσει η ίδια η Γαλλική Καθολική Εκκλησία το 2018. Χρειάστηκαν 2,5 χρόνια για να συνδυαστούν έγγραφα της Εκκλησίας, των αστυνομικών αρχών και των δικαστικών αρχών και για να συγκεντρωθούν μαρτυρίες θυμάτων και αυτοπτών μαρτύρων. Όπως σημείωσε ο Σοβέ έως και τις αρχές του 2000 η Καθολική Εκκλησία είχε επιδείξει «αξιοσημείωτη και ωμή αδιαφορία προς τα θύματα». Η επιτροπή που ανέλαβε την έρευνα βρήκε στοιχεία για 2.900 έως 3.200 θύτες μεταξύ 115.000 ιερέων και άλλων κληρικών. Στο πόρισμα των 2.500 σελίδων ωστόσο επισημαίνει ότι ίσως αυτός ο αριθμός να υποτιμά την πραγματική διάσταση. 

«Η Καθολική Εκκλησία, μετά τον στενό κύκλο της οικογένειας και των φίλων, είναι το περιβάλλον με τα υψηλότερα ποσοστά σεξουαλικής βίας» αναφέρει το πόρισμα. Επισημαίνει επίσης ότι το 60% των θυμάτων έχουν υποστεί σοβαρή ζημιά στην μετέπειτα συναισθηματική και σεξουαλική ζωή τους. 

Οι συντάκτες του πορίσματος προτείνουν ραγδαία αλλαγή στις πρακτικές και την κουλτούρα της Εκκλησίας, συμπεριλαμβανομένης της υιοθέτησης πιο αυστηρών περιορισμών στο απόρρητο της εξομολόγησης, ούτως ώστε να μην μένουν κρυφές περιπτώσεις κακοποίησης. Πριν από κάποιους μήνες ο Πάπας Φραγκίσκος άλλαξε τους νόμους της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας ποινικοποιώντας τη σεξουαλική κακοποίηση, στη μεγαλύτερη αναθεώρηση του ποινικού κώδικα σε διάστημα 40 ετών. 

Να σημειωθεί ότι οι περισσότερες περιπτώσεις, που καταγράφονται στο πόρισμα, είναι τόσο παλιές ώστε να έχουν παραγραφεί με βάση τη γαλλική νομοθεσία. Αυτό σημαίνει ότι οι θύτες δεν θα εκδιωχθούν ποινικά. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από BBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News