Κόσμος Κυριακή 3/10/2021, 21:12
ΚΟΣΜΟΣ

Πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία ηγετών Συρίας-Ιορδανίας από το 2011

Πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία ηγετών Συρίας-Ιορδανίας από το 2011

Για πρώτη φορά από το 2011, ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα ΙΙ πραγματοποίησε σήεμρα τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Ασαντ, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση από το παλάτι στο Αμάν. Ειδικότερα πρόκειται για την πρώτη τηλεφωνική συνομιλία των δύο ηγετών από την έναρξη του πολέμου στην Συρία το 2011.

«Ο βασιλιάς Αμπντάλα δέχθηκε σήμερα τηλεφώνημα εκ μέρους του προέδρου Ασαντ», αναφέρεται στην ανακοίνωση. Οι δύο άνδρες συζήτησαν «τις σχέσεις ανάμεσα στις δύο αδελφές χώρες και τρόπους για την ενίσχυσή τους».

Ο ιορδανός βασιλιάς διαβεβαίωσε τον σύρο πρόεδρο «για την υποστήριξη της Ιορδανίας στις προσπάθειες διαφύλαξης της κυριαρχίας, της σταθερότητας και της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η Ιορδανία είναι μία από τις λίγες αραβικές χώρες που διατήρησαν σχέσεις με την Συρία από την έναρξη του πολέμου το 2011. Στο διάστημα των δέκα αυτών ετών, ο πόλεμος άφησε πίσω του μισό εκατομμύριο νεκρούς και προκάλεσε την έξοδο εκατομμυρίων Σύρων από την χώρα τους.

Το καθεστώς της Δαμασκού κατόρθωσε, μετά την απώλεια του ελέγχου της χώρας κατά την εξέλιξη της σύρραξης, να ανακτήσει τον έλεγχο επί του μεγαλύτερου μέρους της συριακής επικράτειας με την υποστήριξη της Ρωσίας.

«Φαίνεται ότι η Ιορδανία βρίσκεται στην εμπροσθοφυλακή των χωρών που θέλουν να αποκαταστήσουν τις σχέσεις τους με την Δαμασκό», δήλωσε πολιτικός αναλυτής στην Δαμασκό που δεν κατονομάζεται, τονίζοντας ότι η τηλεφωνική επικοινωνία ανοίγει «ένα νέο κεφάλαιο» στις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες.

Η Ιορδανία φιλοξενεί 650.000 σύρους πρόσφυγες που έχουν καταγραφεί από την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Το Αμάν υποστηρίζει ότι έχει υποδεχθεί 1,3 πρόσφυγες από την Συρία.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News