Κόσμος Σάββατο 2/10/2021, 13:28
ΚΟΣΜΟΣ

Τέλος η πολιτική για τον πρόεδρο των Φιλιππίνων

Αποχωρεί το 2022

Τέλος η πολιτική για τον πρόεδρο των Φιλιππίνων

Την απόφασή του να αποχωρήσει από την ενεργό πολιτική σκηνή ανακοίνωσε ο πρόεδρος των Φιλιππίνων, Ροντρίγκο Ντουτερτέ. 

Ο ίδιος, πριν από μερικούς μήνες, είχε γνωστοποιήσει ότι θα διεκδικήσει την αντιπροεδρία της χώρας στις προσεχείς εκλογές του 2022. Κι αυτό, διότι -εκ του συντάγματος- δεν έχει δικαίωμα να διεκδικήσει δεύτερη 6ετή προεδρική θητεία.  

Ωστόσο, τελικά φαίνεται ότι άλλαξε γνώμη, αποφασίζοντας να συνταξιοδοτηθεί, κάτι το οποίο φούντωσε εκ νέου τα σενάρια περί πιθανής υποψηφιότητας της κόρης του, Σάρας, στις προεδρικές εκλογές. 

Ο Ντουτερτέ ήρθε στην εξουσία το 2016, έχοντας ως βασική προεκλογική δέσμευση την αντιμετώπιση της παραβατικότητας και την καταπολέμηση των κυκλωμάτων ναρκωτικών. 

Πέντε χρόνια αργότερα, αρκετοί καταλογίζουν στον ίδιο ότι ενθάρρυνε την αστυνομία να προχωρήσει στην φυσική εξόντωση χιλιάδων υπόπτων, χωρίς να προηγηθεί δίκη.  

Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, περισσότεροι από 7.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν από την αστυνομία ή ένοπλους άνδρες μόνο κατά τους πρώτους έξι μήνες της θητείας του.  

Τον Ιούνιο, ο Εισαγγελέας της χώρας ξεκίνησε έρευνα για τους παραπάνω φόνους, τονίζοντας ότι υπάρχει το ενδεχόμενο διάπραξης εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από BBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News