Κόσμος Παρασκευή 1/10/2021, 08:50
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Αναβλήθηκε η ψηφοφορία για τις επενδύσεις στις υποδομές – Πλήγμα για τον Μπάιντεν

ΗΠΑ: Αναβλήθηκε η ψηφοφορία για τις επενδύσεις στις υποδομές – Πλήγμα για τον Μπάιντεν

Την αναβολή της ψηφοφορίας επί του νομοσχεδίου για τις επενδύσεις στις υποδομές που προωθεί ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αποφάσισαν να αναβάλουν – έπειτα από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις, οι ηγέτες των Δημοκρατικών στο αμερικανικό Κογκρέσο, καθώς δεν μπόρεσε να επιτευχθεί συμφωνία ανάμεσα στην προοδευτική και την κεντρώα πτέρυγα του κόμματος.

«Οι κοινοβουλευτικοί ενημερώθηκαν ότι πλέον δεν αναμένεται να γίνει καμιά ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων», δήλωσε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών Στένι Χόγερ. Η ψηφοφορία αναμενόταν να διεξαχθεί το βράδυ της Πέμπτης. Η συνεδρίαση αναβλήθηκε ως σήμερα το πρωί (τοπική ώρα) οπότε και θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις προκειμένου να γεφυρωοθούν οι διαφορές και να εγκριθεί το σχέδιο επενδύσεων 1,2 τρισ. δολαρίων και το κολοσσιαίο πρόγραμμα κοινωνικών δαπανών που έχει προτείνει ο ένοικος του Λευκού Οίκου.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου ανέφερε πως «σημειώθηκε πολλή πρόοδος αυτή την εβδομάδα και είμαστε πιο κοντά παρά ποτέ σε συμφωνία». Ωστόσο, όπως είπε η ίδια, «δεν έχουμε φθάσει ακόμα εκεί και θα χρειαστούμε επομένως περισσότερο χρόνο για να τελειώσουμε τη δουλειά».

Το σχέδιο επένδυσης στις υποδομές, ανάμεσα στα μεγαλύτερα στην αμερικανική ιστορία, εγκρίθηκε από τη Γερουσία στις αρχές Αυγούστου με την υποστήριξη – γεγονός εξαιρετικά σπάνιο – του ενός τρίτου των Ρεπουμπλικάνων, πέραν των Δημοκρατικών.

Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόσι, είχε υποσχεθεί τη διεξαγωγή ψηφοφορίας αυτή την εβδομάδα στους κεντρώους βουλευτές του κόμματος, που θέλουν να προχωρήσει το ταχύτερο το πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων στις υποδομές. Η έγκριση του νομοσχεδίου θα σηματοδοτούσε μια επιτυχία για τον Αμερικανό πρόεδρο. Ωστόσο η προοδευτική πτέρυγα του κόμματος απείλησε να καταψηφίσει το νομοσχέδιο, διαμαρτυρόμενη για το ότι δεν έλαβε απτή δέσμευση από τους κεντρώους γερουσιαστές για την έγκριση του τιτάνιου σχεδίου ευρύτερων κοινωνικών δαπανών, αξίας 3,5 τρισ. δολαρίων.

Οι Δημοκρατικοί διατηρούν τον έλεγχο του Κογκρέσου, όνως η πλειοψηφία τους στη Γερουσία είναι τόσο οριακή που ακόμη και η παραμικρή διαρροή εκμηδενίζει την πιθανότητα να εγκριθεί οποιοδήποτε νομοθέτημα.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News