Κόσμος Δευτέρα 7/12/2020, 21:11
BREXIT

Brexit: Σε κρίσιμη καμπή οι διαπραγματεύσεις

Brexit: Σε κρίσιμη καμπή οι διαπραγματεύσεις

Σε κρίσιμη καμπή φέρεται να έχουν φθάσει οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στη Βρετανία και στην Ε.Ε. με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον να ετοιμάζεται να μεταβεί τις επόμενες ημέρες στις Βρυξέλλες προτού να είναι αργά για μία ύστατη προσπάθεια για ένα συμβιβασμό, όπως μετέδωσε το Reuters. 
Η τηλεφωνική συνομιλία που είχε λίγο ενωρίτερα ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σχετικά με μία εμπορική συμφωνία δεν κατέληξε σε κανένα αποτέλεσμα, όπως ανέφερε άλλη πηγή προσκείμενη στις διαπραγματεύσεις. Η ίδια πηγή προσέθεσε ότι οι Βρετανοί διαπραγματευτές ζήτησαν ένα διάλειμμα από τις συνομιλίες διάρκειας περίπου 90 λεπτών. Η πηγή, η οποία θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της, είπε ότι δεν είναι γνωστό εάν η τηλεφωνική συνομιλία του Τζόνσον και της ντερ Λάιεν διεκόπη οριστικά ή θα επαναληφθεί ξανά. 
Αμέσως μετά το τηλεφώνημα, η πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε, σύμφωνα πάντα με το Reuters, ότι δεν υπάρχουν οι συνθήκες για συμφωνία καθώς παραμένουν οι διαφορές σε σημαντικά ζητήματα. Η ντερ Λάιεν και ο Τζόνσον φέρεται ότι ζήτησαν και οι δύο από τους διαπραγματευτές τους να προετοιμάσουν μία λίστα με τις διαφορές που εξακολουθούν να υφίστανται για να τις συζητήσουν κατ΄ιδίαν τις επόμενες ημέρες. 
Ενωρίτερα, σε ενημέρωση στις Βρυξέλλες, ο Μισέλ Μπαρνιέ, επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, διαμήνυσε στις αντιπροσωπείες των 27 χωρών-μελών της ένωσης ότι εναπόκειται στον Μπόρις Τζόνσον να κάνει την επόμενη κίνηση και αρνήθηκε ότι οι δύο πλευρές καταγράφουν πρόοδο όσον αφορά στη μακροχρόνια διαφωνία τους σχετικά με την αλιεία, σύμφωνα με αξιωματούχους που γνωρίζουν τα σχόλιά του.
Στη Βρετανία, εκπρόσωπος του Μπόρις Τζόνσον είχε αναφέρει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει τις εμπορικές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση, εφόσον η Downing Street πιστεύει ότι είναι πιθανή μια συμφωνία και υπάρχει αρκετός χρόνος.

Πηγή: Reuters 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News