Κόσμος Πέμπτη 30/09/2021, 14:49
ΚΟΣΜΟΣ

«Πόλεμος» μεξικανικών καρτέλ σε φυλακή του Ισημερινού – 116 νεκροί

400 αστυνομικοί προσπαθούν να διατηρήσουν την τάξη στο σωφρονιστικό κατάστημα

«Πόλεμος» μεξικανικών καρτέλ σε φυλακή του Ισημερινού – 116 νεκροί

Σοκαρισμένη παρακολουθεί η κοινωνία του Ισημερινού τις εξελίξεις σε σωφρονιστικό κατάστημα της πόλης Γκουάγιας, όπου ξέσπασε «πόλεμος» ανάμεσα σε συμμορίες, στον οποίο έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 116 κρατούμενοι. Δύναμη 400 ανδρών της αστυνομίας έχει ήδη αναπτυχθεί μέσα στη φυλακή. Σύμφωνα με τις αρχές η κατάσταση είναι πια υπό «έλεγχο», αλλά όλοι βρίσκονται σε επιφυλακή προκειμένου να «διατηρηθεί η τάξη». 

Η αστυνομία ανήρτησε στον λογαριασμό της στο Twitter βίντεο με τους αστυνομικούς να μπαίνουν στη φυλακή, η οποία έχει κηρυχθεί – όπως και όλα τα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας- σε κατάσταση εξαίρεσης. 

 

1px transparent line

Οι αιματηρές συγκρούσεις ξέσπασαν από τη νύχτα της Τρίτης όταν κρατούμενοι της μίας πτέρυγας άνοιξαν ένα πέρασμα μέσα από τον τοίχο, αποκτώντας πρόσβαση σε άλλη πτέρυγα προκειμένου να επιτεθούν σε μέλη αντίπαλων συμμοριών. Τουλάχιστον 6 κρατούμενοι αποκεφαλίστηκαν, άλλοι έπεσαν νεκροί από πυρά και άλλοι από χειρομβοβίδα.

Όλα δείχνουν ξεκαθάρισμα λογαριασμών

Η αστυνομία κατάφερε να διασώσει έξι μάγειρες που παγιδεύθηκαν μέσα στην πτέρυγα, όπου ξέσπασαν τα πρώτα επεισόδια, ενώ μόνο δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν. Ο διευθυντής της φυλακής δήλωσε σε τοπικά μέσα ότι ο εξαιρετικά μικρός αριθμός τραυματισμένων αστυνομικών την ώρα που σκοτώθηκαν περισσότεροι από 100 κρατούμενοι καταδεικνύει ότι έχουμε να κάνουμε με ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ των συμμοριών εντός της φυλακής και όχι με μία εξέγερση κρατουμένων. 

Τοπικά μέσα ανέφεραν ότι πιθανότατα η εντολή για τις βίαιες δολοφονίες και τον «πόλεμο» που ακολούθησε δόθηκε από υψηλόβαθμα μέλη συμμοριών εκτός φυλακής και αντανακλά τη σκληρή μάχη μεξικανικών κυρίως καρτέλ για κυριαρχία στο οργανωμένο έγκλημα του Ισημερινού. 

Στη φυλακή της Γκουάγιας κρατούνται μέλη της Los Choneros, μίας διαβόητης συμμορίας του Εκουαδόρ, που φέρεται να είναι υπό την επιρροή του μεξικανικού καρτέλ ναρκωτικών Sinaloa. Ένα άλλο μεξικανικό καρτέλ, το Jalisco New Generation cartel (CJNG), προσπαθεί επίσης να επεκτείνει την επιρροή του επί συμμοριών της χώρας. Σημειώνεται ότι οι αποκεφαλισμοί είναι σήμα – κατατεθέν των μεξικανικών καρτέλ ναρκωτικών. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από BBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News