Κόσμος Πέμπτη 30/09/2021, 12:22
ΚΟΣΜΟΣ

Σαρκοζί: Ένοχος για παράνομη χρηματοδότηση προεκλογικής εκστρατείας

Σαρκοζί: Ένοχος για παράνομη χρηματοδότηση προεκλογικής εκστρατείας

Ένοχος για παράνομη χρηματοδότηση της προεκλογικής του καμπάνιας, κατά την αποτυχημένη του προσπάθεια για επανεκλογή το 2012, βρέθηκε ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί. 

Η σημερινή απόφαση του δικαστηρίου είναι η δεύτερη καταδίκη του Σαρκοζί φέτος. Η ποινή του δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα. 

Ο Σαρκοζί διετέλεσε πρόεδρος της Γαλλίας από το 2007 έως το 2012 και διατηρεί την επιρροή του ανάμεσα στους συντηρητικούς, παρά την πολιτική πτώση και τα νομικά προβλήματά του. 

Η εισαγγελία επεδίωκε ποινή φυλάκισης ενός έτους, με τη μισή σε αναστολή, για τον 66χρονο πρώην πολιτικό. Σε κάθε περίπτωση, δεν πρόκειται να φυλακιστεί άμεσα, καθώς το πιθανότερο είναι ότι θα ασκήσει έφεση. 

Σύμφωνα με τις κατηγορίες, το κόμμα του ξόδεψε σχεδόν τα διπλά από τα 22,5 εκατ. ευρώ που επιτρέπει ο γαλλικός εκλογικός νόμος για τις προεκλογικές συγκεντρώσεις και στη συνέχεια προσέλαβε μία εταιρεία δημοσίων σχέσεων για να κρύψει το κόστος. 

Ο Σαρκοζί ισχυρίστηκε ενώπιον του δικαστηρίου ότι δεν είχε εμπλοκή στα διαδικαστικά ή στα οικονομικά της καμπάνιας. Στο δικαστήριο αναφέρθηκε ότι είχε γνώση της υπέρβασης του προϋπολογισμού, όμως δεν έκανε κάτι για να την αντιμετωπίσει. 

Τον Μάρτιο, ο Σαρκοζί είχε βρεθεί ένοχος για την προσπάθεια δωροδοκίας ενός δικαστή καθώς και για την χρήση της επιρροής του προκειμένου να εξασφαλίσει απόρρητες πληροφορίες γύρω από μία έρευνα της δικαιοσύνης. 

Για αυτή την υπόθεση, καταδικάστηκε σε τρία χρόνια φυλάκισης, τα δύο με αναστολή. Όμως η έφεση εκκρεμεί και έτσι δεν έχει φυλακιστεί. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News