Κόσμος Τετάρτη 29/09/2021, 21:39
ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Απειλεί με αντίποινα – Η Βρετανία κόβει τις αλιευτικές άδειες

Γαλλία: Απειλεί με αντίποινα – Η Βρετανία κόβει τις αλιευτικές άδειες

Κλιμακώνεται ξανά η ένταση ανάμεσα σε Γαλλία και Βρετανία στο θέμα της αλιείας, από τη στιγμή που η Βρετανία και η Νήσος του Τζέρσεϊ αρνήθηκαν να δώσουν άδεια σε Γάλλους αλιείς για να δραστηριοποιούνται στα χωρικά τους ύδατα. 

Η Γαλλία προειδοποίησε ότι τη Βρετανία παραβιάζει τη συμφωνία του Brexit αφού αρνήθηκε την πρόσβαση αρκετών μικρών αλιευτικών σκαφών της Ε.Ε. στα χωρικά της ύδατα, αυξάνοντας τις διπλωματικές εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών. Μάλιστα, το Παρίσι προειδοποίησε ότι εάν το θέμα δεν διευθετηθεί θα προχωρήσει σε αντίποινα τις επόμενες εβδομάδες. 

Σημειώνεται πως η Γαλλία έχει απειλήσει παλιότερα ότι θα μπλοκάρει τους κανονισμούς που θα επέτρεπαν στις βρετανικές χρηματοπιστωτικές εταιρείες να δραστηριοποιούνται στην ΕΕ εάν η χώρα δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της για την αλιεία.

«Πρόκειται για μια νέα άρνηση των Βρετανών να εφαρμόσουν τους όρους της συμφωνίας του Brexit παρά το έργο που έχουμε κάνει μαζί. Η γαλλική αλιεία δεν πρέπει να κρατείται όμηρος από τους Βρετανούς για πολιτικούς λόγους», δήλωσε η υπουργός Θαλάσσης της Γαλλίας, Ανίκ Ζιραρντέν. 

Οι Γάλλοι αλιείς διαμαρτύρονται ότι η κυβέρνηση της Βρετανίας καθυστερεί τις άδειες για τα σκάφη αντικατάστασης.

Ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Γκαμπριέλ Ατάλ δήλωσε σήμερα μετά την εβδομαδιαία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ότι οι αποφάσεις της Βρετανίας δεν γίνονται αποδεκτές. 

Η αλιεία ήταν ένα από τα πιο έντονα αμφισβητούμενα ζητήματα στις διαπραγματεύσεις για το Brexit καθώς χώρες όπως η Ιρλανδία, η Γαλλία και η Ισπανία πίεζαν για προστασία των αλιευτικών θέσεων εργασίας, ενώ η Βρετανία προσπαθούσε να ανακτήσει τον έλεγχο των χωρικών υδάτων της.

«Η προσέγγισή μας ήταν λογική και απόλυτα σύμφωνη με τις δεσμεύσεις μας στη Συμφωνία Εμπορίου και Συνεργασίας. Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε με την Κομισιόν και τις γαλλικές αρχές και θα εξετάσουμε τυχόν περαιτέρω στοιχεία για τις υπόλοιπες αιτήσεις άδειας», αναφέρει από την πλευρά του το βρετανικό υπουργείο Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων σε ανακοίνωσή του.

Το υπουργείο ανέφερε νωρίτερα ότι από 47 αιτήσεις για ψάρεμα στα βρετανικά ύδατα που έγιναν από μικρά σκάφη, έχουν χορηγηθεί 12 άδειες. Οι άλλες άδειες δεν χορηγήθηκαν επειδή τα σκάφη δεν μπόρεσαν να δείξουν επαρκή στοιχεία για το ιστορικό αλιείας στα νερά, ανέφερε το υπουργείο.

Οι τελευταίες άδειες που έχουν χορηγηθεί αφορούν την αλιεία στη ζώνη 6 έως 12 μίλια από τις ακτές της Βρετανίας. Μετά το Brexit, περίπου 1.700 σκάφη της Ε.Ε. έχουν λάβει άδειες αλιείας στη ζώνη 12 μίλια έως 200 μίλια από τις ακτές της Βρετανίας, ανέφερε το υπουργείο.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg και Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News