Κόσμος Τετάρτη 29/09/2021, 08:10
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Τζόνσον φέρνει στο προσκήνιο το θέμα της Βόρειας Ιρλανδίας με φόντο τα κλειστά βενζινάδικα

Ο Τζόνσον φέρνει στο προσκήνιο το θέμα της Βόρειας Ιρλανδίας με φόντο τα κλειστά βενζινάδικα

Έξι χρόνια μετά το δημοψήφισμα με το οποίο οι Βρετανοί αποφάσισαν να αποχωρήσουν από την Ένωση, Βρυξέλλες και Λονδίνο εξακολουθούν να είναι σε διαπραγματεύσεις. Ένα από τα πιο επίμονα αγκάθια και πηγή έντασης μεταξύ των δύο πλευρών είναι το καθεστώς των ιρλανδικών συνόρων. Το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση Τζόνσον έχει επιχειρήσει να το σηκώσει ψηλά και ίσως αυτό δεν είναι άσχετο με το γεγονός ότι η βρετανική οικονομία αυτή την περίοδο «πληρώνει» τις παρενέργειες του Brexit. 

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg οι διαπραγματεύσεις για την επίλυση της διαφωνίας θα κρατήσουν πολλές εβδομάδες, αλλά όσο οι δύο πλευρές παραμένουν στο τραπέζι, περιορίζεται η άμεση απειλή μίας δραστικής κίνησης, όπως θα ήταν η απόσυρση του πρωτοκόλλου, που βρίσκεται τώρα σε ισχύ και κρατάει ανοιχτά τα σύνορα ανάμεσα στην Ιρλανδία και τη Βόρεια Ιρλανδία. 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει να προσφέρει δέσμη προτάσεων τον επόμενο μήνα, που στοχεύουν στην αντιμετώπιση των βρετανικών παραπόνων για το πρωτόκολλο, σύμφωνα με τα όσα είπε πηγή με γνώση των διαπραγματεύσεων, προσθέτοντας ότι οι λεπτομέρειες θα παρουσιαστούν πρώτα στη Βρετανία. Θα ανοίξει έτσι ένας γύρος συνομιλιών, που πιθανότατα θα κρατήσει έως και τον Δεκέμβριο. 

Το Εργατικό Κόμμα στη Βρετανία, εν τω μεταξύ, προειδοποιεί ότι η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον θα θελήσει να χρησιμοποιήσει το πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας και τις διαφωνίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση για να αποσπάσει την προσοχή της κοινής γνώμης από οξύτατα προβλήματα της καθημερινότητας, όπως είναι οι ελλείψεις καυσίμων στα βενζινάδικα (απόρροια της έλλειψης οδηγών βυτιοφόρων, που συνδέεται άμεσα με το Brexit) και τα άδεια ράφια στα σούπερ μάρκετ.

Ωστόσο πηγές της βρετανικής κυβέρνησης σχολίαζαν στο Bloomberg πως δεν σχεδιάζεται κάτι άμεσα. Τις οριστικές αποφάσεις σε κάθε περίπτωση θα τις λάβει ο ίδιος ο Μπόρις Τζόνσον. 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News