Κόσμος Δευτέρα 27/09/2021, 22:30
ΚΟΣΜΟΣ

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Ξανά κυρώσεις στην Τουρκία εάν κάνει νέα αγορά S-400

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Ξανά κυρώσεις στην Τουρκία εάν κάνει νέα αγορά S-400

Με νέες κυρώσεις προειδοποιεί την Τουρκία το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην περίπτωση που προχωρήσει σε νέα αγορά ρωσικών S-400.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS περί απόκτησης δευτέρου πακέτου S-400 από την Μόσχα, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, «γνωρίζουμε αυτές τις δηλώσεις και καλούμε την Τουρκία με κάθε ευκαιρία και σε κάθε επίπεδο να μην κρατήσει τους S-400 που έχει ήδη αγοράσει και να μην προχωρήσει σε άλλη αγορά ρωσικού στρατιωτικού εξοπλισμού».

Οπως είπε ο εκπρόσωπος, «συνεχίζουμε να ξεκαθαρίζουμε στην Τουρκιά ότι οποιαδήποτε νέα σημαντική αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού θα επιφέρει νέες κυρώσεις βάσει του νομού CAATSA». Αυτές οι κυρώσεις θα είναι ξεχωριστές και επιπρόσθετες σε αυτές που ήδη επιβλήθηκαν τον Δεκέμβριο του 2020, διευκρίνισε, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι οι ΗΠΑ θεωρούν την Τουρκία σύμμαχο και φιλική χωρά και συνεχίζουν να αναζητούν ευκαιρίες ενίσχυσης των διμερών σχέσεων ακόμη και όταν διαφωνούν.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε συνέντευξή του στο CBS News, τόνισε ότι η χώρα του θα αγοράσει νέους ρωσικούς αμυντικούς πυραύλους παρά την αντίθεση των ΗΠΑ.

«Κανείς δεν θα είναι σε θέση να παρέμβει στο είδος των αμυντικών συστημάτων που αγοράζουμε, από ποια χώρα και σε ποιο επίπεδο», δήλωσε ο Ερντογάν όταν ρωτήθηκε αν σκοπεύει να αγοράσει έναν ακόμη γύρο S-400. «Είμαστε μόνο εμείς υπεύθυνοι για τις αποφάσεις μας», είπε ο Τούρκος ηγέτης.

Η Τουρκία και η Ρωσία διαπραγματεύονται για μεταβιβάσεις τεχνολογίας και τοπική παραγωγή πριν από την πιθανή αγορά δεύτερου συστήματος. Η Τουρκία απέκτησε την πρώτη μπαταρία το 2019.

Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στην αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας λόγω της αγοράς ρωσικών πυραύλων, λέγοντας ότι το ρωσικό σύστημα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με το μυστικό αεροσκάφος F-35 της Lockheed Martin Corp. Προηγουμένως απέκοψε τις τουρκικές αμυντικές βιομηχανίες από το διεθνές πρόγραμμα για την κατασκευή του F-35.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News