Κόσμος Κυριακή 26/09/2021, 23:59
ΚΟΣΜΟΣ

FDP: Το 75% των Γερμανών δεν ψήφισε το κόμμα που θα φέρει τον επόμενο καγκελάριο

Φωτ. Reuters

«Το εκλογικό αποτέλεσμα δεν είναι εύκολο να ερμηνευθεί. Κανένα από τα πρώην λαϊκά κόμματα δεν έχει περισσότερο από το 25 με 26% των ψήφων. Έτσι, το 75% των Γερμανών δεν ψήφισε το κόμμα που θα φέρει τον επόμενο καγκελάριο. Ίσως οι Πράσινοι και το FDP (Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα ) πρέπει να μιλήσουν πρώτα μεταξύ τους». Αυτές ήταν οι πρώτες δηλώσεις του ηγέτη του FDP, Κρίστιαν Λίντνερ, αφότου έγιναν γνωστά τα πρώτα αποτελέσματα από τα exit polls.

«Η μεγαλύτερη επικάλυψη στην πολιτική γίνεται μεταξύ του συντηρητικού χώρου και του FDP. Για εμάς, οι ιδέες για φορολογικές αυξήσεις, ή της χαλάρωσης των ορίων του χρέους δεν είναι αποδεκτές».

Εκτός κυβέρνησης από το 2013, η δημοτικότητα του FDP είχε σκαμπανεβάσματα τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο οι φετινές εκλογές ίσως σηματοδοτήσουν την επιστροφή των φιλελεύθερων στη Bundestag.

Με τα έως τώρα αποτελέσματα ένας δικομματικός συνασπισμός στο κοινοβούλιο είναι αδύνατος, φέρνοτνας έτσι το FDP σε ισχυρή διαπραγματευτική θέση στις όποιες συνομιλίες διεξάγει. Το FDP έχει δηλώσει την προθυμία του να συνεργαστεί με το CDU ή το SPD και ενδεχομένως ακόμη και με τους Πράσινους.

«Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι τα ζητήματα», είπε ο Λίντνερ κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης τηλεοπτικής συζήτησης μεταξύ των ηγετών των κομμάτων αφότου κλείσουν οι κάλπες.

Ο ίδιος εποφθαλμιά τη θέση του υπουργού Οικονομικών. Στην περίπτωση αυτή, σίγουρα θα επιδιώξει να εφαρμόσει πολιτικές για χαμηλότερους φόρους, περικοπές στην πρόνοια και συντηρητικό κρατικό δανεισμό.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News