Κόσμος Σάββατο 25/09/2021, 13:02
ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν: Η Τουρκία θα αγοράσει νέους ρωσικούς πυραύλους παρά την αντίθεση των ΗΠΑ

Ερντογάν: Η Τουρκία θα αγοράσει νέους ρωσικούς πυραύλους παρά την αντίθεση των ΗΠΑ

Η Τουρκία θα αγοράσει νέους ρωσικούς αμυντικούς πυραύλους παρά την αντίθεση των ΗΠΑ, δήλωσε ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε συνέντευξή του στο CBS News.

Οι ΗΠΑ προέτρεψαν την Τουρκία να μην προχωρήσει στην παράδοση των ρωσικών πυραύλων S-400 και να απαλλαγεί από την μπαταρία που έχει ήδη αγοράσει, παρά το γεγονός ότι η Άγκυρα διεξάγει συνομιλίες με τη Μόσχα για την παράδοση ενός δεύτερου αμυντικού συστήματος.

Η Τουρκία και η Ρωσία διαπραγματεύονται για μεταφορές τεχνολογίας και τοπική παραγωγή πριν από την πιθανή αγορά δεύτερου συστήματος. Η Τουρκία απέκτησε την πρώτη μπαταρία το 2019.

Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στην αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας λόγω της αγοράς ρωσικών πυραύλων, λέγοντας ότι το ρωσικό σύστημα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με το μυστικό αεροσκάφος F-35 της Lockheed Martin Corp. Προηγουμένως απέκοψε τις τουρκικές αμυντικές βιομηχανίες από το διεθνές πρόγραμμα για την κατασκευή του F-35.

«Κανείς δεν θα είναι σε θέση να παρέμβει στο είδος των αμυντικών συστημάτων που αγοράζουμε, από ποια χώρα και σε ποιο επίπεδο», δήλωσε ο Ερντογάν όταν ρωτήθηκε αν σκοπεύει να αγοράσει έναν ακόμη γύρο S-400.

«Είμαστε μόνο εμείς υπεύθυνοι για τις αποφάσεις μας», είπε ο Τούρκος ηγέτης.

Πηγή: Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News