Κόσμος Παρασκευή 24/09/2021, 22:15
ΟΗΕ

Κυρ. Μητσοτάκης: Θα προστατεύσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα

φωτ. Intimenews

Το μήνυμα ότι «θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα επιδιώκοντας ταυτόχρονα και τομείς συνεργασίας με την Τουρκία, όπως η κλιματική κρίση και το Μεταναστευτικό, έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στο πλαίσιο των εργασιών της 76ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

Ταυτόχρονα, υπογράμμισε τη βούληση της ελληνικής κυβέρνησης να αντιμετωπίσει με αποτελεσματικότητα την κλιματική αλλαγή και τη συνεργασία που κατέληξε σε ένα άνευ προηγουμένου οικονομικό πακέτο στήριξης στην Ευρώπη και σε πολλά και ασφαλή εμβόλια σε ολόκληρο τον κόσμο.

Αναφερόμενος στις σχέσεις της χώρας μας με τους γείτονές της και την Τουρκία, πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα ανέκαθεν υποστήριζε το Διεθνές Δίκαιο στις σχέσεις της. «Όμως είμαστε αντιμέτωποι με το παράνομο casus belli. Έχουμε ήδη υπογράψει συμφωνίες καθορισμού της ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο, αυτό είναι το ισχυρότερο πειστήριο πως τέτοιες διαφορές μπορούν να γεφυρωθούν εάν συμφωνήσουμε πως γνώμονας της λύσης της μόνης διαφοράς μας είναι το διεθνές δίκαιο. Δεν πρέπει να επαναληφθεί η ένταση, που καλλιέργησε η Τουρκία τον προηγούμενο χρόνο. Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα την ώρα που θα συνεχίσουμε να επιδιώκουμε τομείς συνεργασίας με την Τουρκία, όπως η κλιματική κρίση και το Μεταναστευτικό, υπάρχουν πολλά που οι δύο χώρες μπορούν να κάνουν μαζί».

Δήλωσε ωστόσο λιγότερο αισιόδοξος για το Κυπριακό γιατί η Τουρκία εξακολουθεί να αγνοεί τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Η Ελλάδα εξακολουθεί, όπως είπε, να υποστηρίζει τις προσπάθειες του ΓΓ του ΟΗΕ για λύση στο πολιτικό πρόβλημα επί τη βάσει της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Όποια λύση εκτός αυτού του πλαισίου όπως η λύση των δύο κρατών είναι απαράδεκτη, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Τι είπε για τα οφέλη της συνεργασίας

«Η ελπίδα γεννιέται μέσα από τη συνεργασία. Για πρώτη φορά ο πλανήτης ένωσε τις δυνάμεις του και παρήγαγε σε σύντομο χρονικό διάστημα πολλά και ασφαλή εμβόλια. Και η Ευρωπαϊκή Ένωση αγόρασε από κοινού και διένειμε με τρόπο δίκαιο ανάλογα με τον πληθυσμού τους τις δόσεις εμβολίων στα κράτη – μέλη της. Συμφωνήσαμε ως Ευρωπαίοι σε ένα άνευ προηγουμένου πακέτου οικονομικής στήριξης, που πήρε την μορφή του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ συμφωνήσαμε και στην δημιουργία κοινού ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού. Συζητάμε επίσης για το μείζον θέμα της κλιματικής κρίσης, προκειμένου να αποφύγουμε μία καταστροφή ανυπολόγιστων διαστάσεων. Η εμπειρία του κορονοϊού απέδειξε πως η συλλογική μας αντίδραση μπορεί να επιτύχει και αυτό πρέπει να κάνουμε και για το κλίμα,» τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Eπίσης, υπογράμμισε την ανάγκη για στρατηγική αυτονομία της Ε.Ε., σημειώνοντας ότι η Ευρώπη πρέπει και μπορεί να κάνει περισσότερα μόνη της, όχι ασφαλώς σε βάρος των διατλαντικών δεσμών.

Για τις πυρκαγιές του καλοκαιριού

Αναφερόμενος στις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού, είπε ότι η χώρα μας πλήρωσε βαρύ τίμημα και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς όλες τις χώρες που απέστειλαν βοήθεια. Η Διακήρυξη των Αθηνών, που συμφωνήθηκε κατά τη Σύνοδο των ηγετών των χωρών του Νότου την προηγούμενη Παρασκευή, είναι σημαντικό βήμα, είπε χαρακτηριστικά. «Η βούληση της κυβέρνησης μας να αντιμετωπίσει με αποτελεσματικότητα την κλιματική κρίση είναι αδιαπραγμάτευτη. Ο στόχος που είχαμε θέσει για ολική απολιγνιτοποίηση έως το 2028 πιθανώς να επιτευχθεί νωρίτερα, ακόμη και το 2025», σημείωσε.

Αναφέρθηκε επίσης στα θέματα της Ομογένειας και στους τρόπους συνεργασίας για την καλύτερη υποστήριξη του πολυδιάστατου έργου της Αρχιεπισκοπής, τα οποία, όπως είπε, τέθηκαν επί τάπητος κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, Ελπιδοφόρο, στα γραφεία της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στον ΟΗΕ.

Για την Άνγκελα Μέρκελ

Οσον αφορά στην απερχόμενη Καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, ο Μητσοτάκης είπε ότι «είχε μια πολύ ειλικρινή σχέση» και θεωρεί ότι συνεισέφερε πολλά σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Λίγη ώρα πριν από την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ο πρωθυπουργός τόνισε ακόμη πως «προφανώς είχαμε και ενδεχομένως να έχουμε τις διαφωνίες μας αλλά δεν μπορώ να μην αναγνωρίσω ότι τα δύο χρόνια που είμαι πρωθυπουργός ότι σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αποτέλεσε πάντα μια φωνή σταθερότητας, ωριμότητας, ψυχραιμίας και όταν χρειάστηκε άλλαξε την άποψή της ειδικά στο ζήτημα του Ταμείου Ανάκαμψης».

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News