Κόσμος Παρασκευή 24/09/2021, 19:31
ΚΟΣΜΟΣ

Θρίλερ στη Γερμανία: Μόλις μία μονάδα η διαφορά SPD – CDU

Θρίλερ στη Γερμανία: Μόλις μία μονάδα η διαφορά SPD – CDU

Σε μόλις μία μονάδα διαμορφώνεται το προβάδισμα του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) έναντι της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU/CSU), σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση, η οποία δημοσιοποιήθηκε δύο ημέρες πριν τις κρίσιμες εκλογές στη Γερμανία. 

Με βάση τα ευρήματα της μέτρησης, η οποία δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα FAZ, το SPD του Όλαφ Σολτς συγκεντρώνει το 26% των ψήφων, ενώ το CDU/CSU του Αρμίν Λάνσετ ακολουθεί στο 25%. 

Στην τρίτη θέση παραμένουν οι Πράσινοι της Ανναλένα Μπέρμποκ με 16%, με το Κόμμα των Φιλελευθέρων να έπεται στο 10,5%. Η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) αποσπά το 10% των ψήφων και η Αριστερά (De Linke) το 5%. 

Οι βουλευτικές εκλογές της Κυριακής θα είναι οι πρώτες στη μετα-Μέρκελ εποχή, η οποία μόλις ορκιστεί η νέα κυβέρνηση θα αποχωρήσει οριστικά από την πολιτική σκηνή της χώρας και της Ευρώπης. 

Με δεδομένο, βέβαια, ότι το εκλογικό αποτέλεσμα δεν θα είναι ξεκάθαρο και ότι οι διαφορές των δύο πρώτων κομμάτων θα είναι μικρές, δεν αποκλείεται να απαιτηθεί αρκετό χρονικό διάστημα έως τη συγκρότηση νέας κυβέρνησης. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις εκλογές του 2017 χρειάστηκαν έξι μήνες, προκειμένου να συγκροτηθεί και να ορκιστεί η νέα κυβέρνηση, η τελευταία υπό την Άγκελα Μέρκελ 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο καγκελάριος της Γερμανίας εκλέγεται από το Κοινοβούλιο και όχι από τις λαϊκές κάλπες. Ωστόσο, κατά πάγια τακτική, προέρχεται από το κόμμα, το οποίο κερδίζει τις περισσότερους ψήφους στις ομοσπονδιακές βουλευτικές εκλογές και άρα, ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος των βουλευτικών εδράνων. 

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News