Κόσμος Παρασκευή 24/09/2021, 16:58
ΚΟΣΜΟΣ

Ταλιμπάν: «Οι εκτελέσεις και οι ακρωτηριασμοί θα επιστρέψουν»

Ο επικεφαλής του σωφρονιστικού συστήματος υποστηρίζει επίσης ότι θα απαγορευθούν τηλεοράσεις, κινητά και βίντεο.

Ταλιμπάν: «Οι εκτελέσεις και οι ακρωτηριασμοί θα επιστρέψουν»

Η μάσκα μετριοπάθειας που προσπάθησε να φορέσει η ηγεσία των Ταλιμπάν στις δημόσιες δηλώσεις (αν και όχι ταυτόχρονα και στις πράξεις), υποστηρίζοντας ότι θέλει τα κορίτσια στα σχολεία και ενεργό ρόλο των γυναικών στην κοινωνία, αλλά και ισχυριζόμενη ότι δεν θα κυνηγήσει για αντίποινα κανέναν, έπεσε πολύ γρήγορα. 

Ο διαβόητος πρώην επικεφαλής της θρησκευτικής αστυνομίας ανακοίνωσε ότι ακραίες μορφές τιμωρίας όπως οι εκτελέσεις και οι ακρωτηριασμοί θα επιστρέψουν πολύ σύντομα στο Αφγανιστάν. Ο Μουλάς Νοορουντίν Τουραμπί, που πλεόν είναι επικεφαλής για το σωφρονιστικό σύστημα της χώρας, δήλωσε στο AP News ότι οι ακρωτηριασμοί «είναι απολύτως απαραίτητοι για την ασφάλεια» της χώρας. Πρόσθεσε ωστόσο ότι ίσως τέτοιες τιμωρίες να μην γίνονται πλέον δημοσίως, όπως συνέβαινε τη δεκαετία του 1990, όταν οι Ταλιμπάν ήταν και πάλι στην εξουσία. 

Μόλις χθες εν τω μεταξύ το Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προειδοποίησε ότι οι Ταλιμπάν στη Χεράτ ψάχνουν να βρουν γυναίκες με ακτιβιστική δράση, έχουν απαγορεύσει σε όλες τις γυναίκες να βγαίνουν μόνες εκτός του σπιτιού τους και επιβάλουν ειδικό κώδικα ντυσίματος. Παράλληλα σε διάφορες περιοχές της χώρας υπάρχουν καταγγελίες ότι τα σχολεία άνοιξαν τελικά μόνο για τα αγόρια και τα κορίτσια μένουν στο σπίτι, παρά τις διαβεβαιώσεις ότι θα έχουν πρόσβαση ακόμη και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. 

Ο Τουράμπι έγινε διαβόητος για την επιβολή σκληρότατων τιμωριών σε ανθρώπους είχαν συλληφθεί για λόγους αδιανόητους σε εμάς στη Δύση, όπως το γεγονός ότι άκουγαν μη θρησκευτική μουσική ή είχαν κουρέψει τα γένια τους. Στις νέες δηλώσεις του στο AP είπε πως οι Ταλιμπάν πολύ σύντομα θα απαγορεύσουν τις τηλεοράσεις, τα κινητά τηλέφωνα, τις φωτογραφίες και τα βίντεο. Η παρέμβασή του έρχεται μάλιστα την ώρα που οι Ταλιμπάν ζητούν να μιλήσουν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ διατεινόμενοι ότι δεν είναι φορείς σκοταδισμού. 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News