Κόσμος Παρασκευή 24/09/2021, 16:26
ΚΟΣΜΟΣ

Κιμ Γιο Τζονγκ: Η γυναίκα που κινεί τα νήματα στην Πιονγκγιανγκ

Κιμ Γιο Τζονγκ: Η γυναίκα που κινεί τα νήματα στην Πιονγκγιανγκ

Την πρόθεση της Πιονγκγιανγκ να επανεκκίνησει το διάλογο με τη Νότια Κορέα για ένα οριστικό τέλος στον κορεατικό πόλεμο ανακοίνωσε η Κιμ Γιο Τζονγκ, αδελφή του δικτάτορα Κιμ Γιονγκ Ουν. Η Κιμ έθεσε βεβαίως ως προϋπόθεση οι νοτιοκορεάτες να «σταματήσουν τις εχθρικές πολιτικές», αλλά και πάλι η επισήμανσή της έχει ιδιαίτερη σημασία – αφού έως τώρα τα μηνύματα που έστελνε ήταν στην αντίθετη κατεύθυνση. Μάλιστα μόλις πριν από λίγες ημέρες Βορειοκορεάτης αξιωματούχος απέρριπτε ως «πρόωρη» την ιδέα οι δύο Κορέες και οι σύμμαχοί τους (ΗΠΑ και Κίνα) να διακηρύξουν το επίσημο τέλος της διαμάχης στη χερσόνησο. 

Τι έκανε την Πιονγκγιανγκ να αλλάξει στάση, δημοσιεύοντας την επίσημη αυτή δήλωση της Κιμ; Πολύ πιθανόν να βάρυναν στη ζυγαριά οι οξύτατες πιέσεις που δέχεται η οικονομία της αυτό το διάστημα. Εκατομμύρια άνθρωποι στη χώρα λιμοκτονούν, καθώς η παραγωγή σιτηρών έχει βυθιστεί. Είναι όμως αρκετό το γεγονός ότι έδειξε αλλαγή στάσης η Κιμ Γιο Τζονγκ και όχι ο ίδιος ο Κιμ Γιονγκ Ουν; Αναλυτές απαντούν θετικά, επισημαίνοντας την αυξημένη επιρροή που έχει επί του αδελφού της στη λήψη των αποφάσεων. Μάλιστα πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν ότι θα είναι η διάδοχός του σε περίπτωση που εκείνος πεθάνει. Αυτή η γυναίκα είναι ίσως ο ισχυρότερος άνθρωπος στη Βόρεια Κορέα αυτή τη στιγμή, σχολιάζουν, αφού κινεί τα νήματα σε όλα τα σημαντικά μέτωπα. Ας δούμε όμως ποια είναι. 

Τι γνωρίζουμε για την Κιμ

Γεννημένη το 1987 είναι η νεότερη αδελφή του βορειοκορεάτη ηγέτη και η μόνη από τα αδέλφια του, που ίδιος θεωρεί στενό σύμμαχο. Άρχισε να απασχολεί έντονα τα διεθνή μέσα το 2018, όταν επελέγη ως το πρώτο μέλος της δυναστείας των Κιμ που επισκεπτόταν τη Νότια Κορέα. Συμμετείχε μάλιστα στην αποστολή των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, όπου Βόρεια και Νότια Κορέα έλαβαν μέρος ως ενιαία ομάδα.

Κιμ Γιο Τζονγκ: Η γυναίκα που κινεί τα νήματα στην Πιονγκγιανγκ-1

Εκείνη φέρεται να είναι ο άνθρωπος που άνοιξε τον δρόμο για τη συνάντηση του αδελφού της με τον Νοτιοκορεάτη πρόεδρο, Μουν Τζάε -ιν και μία σειρά διπλωματικών επαφών, που κατέληξαν στην ιστορική συνάντηση του Κιμ με τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. 

Τον Απρίλιο του 2020 επανήλθε δυναμικά στο προσκήνιο, σε μία περίοδο μάλιστα που ο αδελφός της περνούσε μία μακρά περίοδο απουσίας από δημόσιες εμφανίσεις, πυροδοτώντας έτσι πλήθος σεναρίων για την υγεία του. Η εξαφάνιση του Κιμ ήταν και εκείνη που την οδήγησε στην κορυφή των υποψηφίων για τη διαδοχή του στις λίστες των διεθνολόγων. 

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το καθεστώς της Πιονγκγιανγκ είναι εξαιρετικά μυστικοπαθές και έτσι δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα επίσημες πληροφορίες για την προσωπική ζωή της. Φημολογείται ωστόσο ότι είναι παντρεμένη με τον γιο του Τσο Ρίονγκ- χάε, του πανίσχυρου γραμματέα του Κομμουνιστικού Κομμάτος και επισήμως Νο 2 στην ιεραρχεία. Εάν ισχύει τότε θα έχει ακόμη μεγαλύτερο προβάδισμα σε μία κούρσα διαδοχής. 

Αυτό που γνωρίζουμε πάντως είναι πως είχε ζήσει για ένα διάστημα στην Ελβετία, όπως και ο αδελφός της άλλωστε, ως παιδί. Εκεί δάσκαλοι από το σχολείο της θυμούνται ότι είχε τόσο υψηλό βαθμό προστασίας, ώστε μία ημέρα που είχε ένα ελαφρύ κρύωμα, την πήραν εσπευσμένα από το σχολείο σωματοφύλακες και την μετέφεραν στο νοσοκομείο. Από το 2014 βασική δουλειά της είναι να προστατεύει εκείνη τον αδερφό της: Όχι ως σωματοφύλακας βεβαίας, αλλά ως το άτομο που είναι απολύτως υπεύθυνο για την εικόνα του. Αρχικά ανέλαβε επικεφαλής του τμήματος προπαγάνδας στο Κόμμα και το 2017 προήχθη σε μέλος του Πολίτμπιρό. Έκτοτε κάθε δήλωση και εμφάνιση του αδερφού της έχει τη δική της σφραγίδα. 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News